01 slovak ukraine border web 13890

 

Після того, як Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) виступила із закликом про збирання коштів для надання допомоги трудящим України та їхнім сім'ям, відгук на нього був приголомшливим.

Кошти використовуються членськими організаціями МКП в Україні для допомоги людям, які перебувають у відчайдушній нужді, а профспілки в сусідніх країнах надають підтримку зростаючій кількості біженців.

В Україні підтримка з фонду МКП дозволяє Федерації профспілок України (ФПУ) та Конфедерації вільних профспілок” (КВПУ) тримати будівлі відкритими та опалювальними та допомагати людям, які рятуються від терору та руйнувань путінської війни.

Це житло та основна гуманітарна допомога вже надано сотням тисяч людей.

01 bns romania web a8d0b

Щоб підтримати цю допомогу, Національний блок профспілок (BNS) Румунія зміг відправити в Україну життєво важливі вантажі, такі як вода, консерви, постільні приналежності та медикаменти. Першого місяця вони відправили близько чотирьох тон продовольства та води.

Кошти також було використано для забезпечення продовольством, водою та житлом людей, які здійснюють ці небезпечні подорожі для доставки гуманітарної допомоги в Україну.

Österreichischer Gewerkschaftsbund (OeGB), Австрія, використав кошти фонду для закупівлі гуманітарних товарів та відправлення їх через кордон.

Серед цих предметів були продукти харчування (включаючи дитяче харчування), кухонне обладнання, засоби гігієни та основне медичне приладдя, ліки, у тому числі антидепресанти для дітей, травмованих війною, обігрівачі, постільні приналежності та паливо для гуманітарних та евакуаційних конвоїв.

Біженці вітаються

Національна конфедерація профспілок Молдови (CNSM) відреагувала на сотні тисяч біженців, які перетинають кордон з України, надавши житло у будинках, що перебувають у її власності.

CNSM використав кошти фонду для покриття витрат на надання безкоштовного житла та закупівлю предметів першої потреби для нужденних.

Олена сказала: "Я тут зі своїми двома дітьми. Мій чоловік залишився в Україні. Нас дуже добре прийняли за добрих умов: є де спати, гаряча їжа і все необхідне. Ми дуже вдячні".

У Польщі "Солідарність", "Загальне об'єднання профспілок" (ОПЗЗ) та "Форум професійних спілок" (ФПС) надали біженцям з України продукти харчування, воду, одяг та житло для екстрених випадків.

01 bucuriasind photo 1 web 96f75

У тому числі було надано житло для групи школярів, які разом із вчителями перейшли кордон, рятуючись від бойових дій в Україні, але прибутку без батьків.

Глобальний союз UNI організував у регіоні проект з надання матеріалів, що консультують біженців про їхні права та перекладацьких послуг для місцевих профспілок, створив телефонну лінію допомоги та онлайн-сервіс для вирішення найскладніших питань, а також навчив сотні активістів-біженців з України правам трудящих.

 

Джерело: Сайт ITUC https://www.ituc-csi.org/ukraine-unions-humanitarian-action?lang=en