wcms 844626

На тлі гуманітарної кризи, спричиненої агресією Росії проти України, ринки праці порушуються як у самій країні, так і в сусідніх державах.

© Фадель Сенна / AFPGENEVA (Новини МОП) - За оцінками, з початку російської агресії в Україні було втрачено 4,8 мільйона робочих місць, йдеться у новому дослідженні Міжнародної організації праці (МОП).

За оцінками авторів дослідження, у разі ескалації бойових дій втрати робочих місць зростуть до семи мільйонів. Однак у разі негайного припинення бойових дій можливе швидке відновлення економіки із поверненням 3,4 мільйона робочих місць. Це скоротить втрати зайнятості до 8,9 відсотка, йдеться у довідці «Вплив кризи в Україні на світ праці: Початкові оцінки».

Українська економіка серйозно постраждала від російської агресії. З моменту її початку, 24 лютого, понад 5,23 мільйона біженців бігли до сусідніх країн. Серед біженців переважно жінки, діти та особи старше 60 років. Із загальної кількості біженців приблизно 2,75 мільйона людей перебувають у працездатному віці. З них 43,5 відсотка, або 1,2 мільйона, раніше працювали та втратили або залишили роботу.

У відповідь на цю дестабілізацію уряд України доклав значних зусиль, щоб зберегти працездатність національної системи соціального захисту, гарантуючи виплату допомоги, у тому числі внутрішньо переміщеним особам, за допомогою цифрових технологій.

Регіональна та глобальна криза

Криза в Україні може призвести також до порушення трудової діяльності в сусідніх країнах, головним чином в Угорщині, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині. Якщо військові дії продовжаться, українські біженці будуть змушені довше залишатися у вигнанні, що чинитиме додатковий тиск на ринок праці та системи соціального захисту у цих сусідніх державах та збільшить безробіття у багатьох із них.

Значні перебої в економіці та зайнятості в Російській Федерації істотно впливають на Центральну Азію, особливо на країни, економіка яких залежить від грошових переказів з Російської Федерації, такі як Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Узбекистан.

Ці чотири держави входять до першої десятки країн походження мігрантів у Російській Федерації, і багато з цих мігрантів відправляють значну частину грошових переказів на батьківщину. Якщо військові дії та санкції проти Російської Федерації призведуть до втрати робочих місць для трудових мігрантів у Російській Федерації, і ці трудові мігранти повернуться до своїх країн походження, це призведе до серйозних економічних втрат у Центральній Азії загалом.

Агресія в Україні також спричинила шок для світової економіки, ще більше ускладнивши вихід із кризи COVID-19. Це, ймовірно, вплине на зростання зайнятості та реальної заробітної плати та на системи соціального захисту.

У багатьох країнах із високим рівнем доходу, в яких нещодавно спостерігалися ознаки більш активного відновлення ринку праці, наслідки кризи в Україні можуть погіршити умови на ринку праці та звести нанівець деякі з досягнутих успіхів. Особливо важка ситуація склалася у країнах із низьким та середнім рівнем доходу, багато з яких не змогли повністю одужати від наслідків кризи COVID-19.

Невідкладні дії

У березні Адміністративна рада МОП прийняла резолюцію, яка закликає Російську Федерацію «негайно та беззастережно припинити агресію» проти України. Він висловив серйозне занепокоєння повідомленнями про жертви серед цивільного населення та напади на цивільні об'єкти, а також тяжкими наслідками для працівників та роботодавців, які, ризикуючи життям, продовжують працювати.

Для пом'якшення впливу кризи на український ринок праці МОП рекомендує низку невідкладних заходів, зокрема:

- сприяти ініціативам організацій роботодавців та працівників, щоб вони могли відігравати важливу роль у наданні гуманітарної підтримки та забезпеченні продовження роботи, де це можливо. Індивідуальні та колективні зусилля соціальних партнерів можуть зробити позитивний внесок у згуртованість та сприяти інклюзивному економічному, соціальному та політичному розвитку.

- Надавати цільову підтримку зайнятості у порівняно безпечних районах України, у тому числі спираючись на програму переселення працівників та підприємств, що триває, фінансовану урядом. Місцеві партнерства з працевлаштування (МТП), що підтримуються МОП, можуть допомогти у створенні робочих місць.

- Підтримувати систему соціального захисту в Україні, щоб вона продовжувала виплачувати допомогу, включаючи нещодавно створені грошові трансферти (колишнім та новим) бенефіціарам.

- Підготуватися до стратегії післяконфліктного відновлення, яка заохочує створення гідних та продуктивних робочих місць за допомогою інвестицій, спрямованих на забезпечення зайнятості.

https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_844625/lang--en/index.htm