279554020 367273548777327 5714331983263353247 n

Сьогодні, 17 травня 2022 року, у режимі відео конференції відбудеться засідання Спільного представницького органу об’єднань профспілок репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Серед питань, що обговорюватимуть члени СПО,  – щодо позиції профспілок стосовно прийнятого у першому читанні законопроєкту №5371 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність”, яким запроваджуються крайні форми лібералізації трудових відносин та позбавлення цих працівників профспілкового захисту.

Очікується ухвалення звернення профспілок до народних депутатів України із закликом не приймати рішень, що обмежують трудові права та гарантії працівників.

Нагадуємо, що наукові експерти, правники зазначали, що положення законопроекту №5371 суперечать Конституції України, Конвенціям МОП та можуть призвести до погіршення умов трудового договору для працівника порівняно з чинним законодавством, дискримінації працівників і нівелювання ролі профспілок,  на це у своїх висновках також вказували Соціально-економічний комітет ООН і Міжнародна організація праці.

За оцінкою фахівців ГО «Соціальний рух», голосування за цей законопроект є злочином проти трудящих. Такі кроки нівелюють принцип соціального діалогу й свідчать про готовність відстоювати егоїстичні інтереси роботодавців навіть у часи війни. Потрібно зробити все можливе, щоб відвернути загрозу прийняття цього закону в другому читанні.

Засідання СПО об’єднань профспілок буде проводитися у Будинку профспілок за адресою: м. Київ, майдан Незалежності, 2, зал засідань Президії ФПУ, 3 поверх, початок - о 15-00.

Пресцентр ФПУ,

Секретаріат СПО об’єднань профспілок