2eca1b93dc4324297a13089008e0533d
Детройт - колись відомий , як світовий центр автомобілебудування під час свого розквіту мав населення близько 1.8 млн осіб.


Ситуація стрімко почала змінюватися з початком нафтової кризи 1973 року, яка призвела до банкрутства багатьох автовиробників. Заводи один за другим почали закриватися, а люди втрачати роботу та їхати з міста. Через це кількість мешканців Детройту скоротилося у 2.5 рази. У результаті відтоку населення цілі райони міста були полишені людьми. Робочі місця скоротилися, власники магазинів, банкіри, лікарі почали переїздити туди, де є платоспроможний попит. Залишилися лише ті, хто не міг собі дозволити переїзд — безробітні або низькооплачувані робітники.

Сьогодні внаслідок воєнного вторгнення з боку агресора, Сумщину охопила найбільша економічна криза за останні 80 років.
За даними членських організацій Сумської обласної ради професійних спілок кількість працівників з якими офіційно припинені трудові відносини – 4486 осіб, які знаходяться у стані простою – 4143 особи, у відпустці без збереження заробітної плати – 2218 осіб.
На сьогодні по місту Суми приватні підприємства та підприємства малого бізнесу в галузях торгівля, будівництва та обслуговування пропонують вакансії з оплатною праці у розмірі від 2000 до 3000 грн на місяць, що значно менше мінімальної заробітної плати встановленої законодавством. Кількість офіційно працюючих які отримують заробітну плату менше мінімальної становить 1842 робітника. При цьому ріст споживчих цін в останній місяць вже склав 15%. Можна багато казати про причини такої ситуації, які всі нам відомі, але наслідки зниження купівельної спроможності населення можуть бути незворотні. Тож чи чекає Суми доля славнозвісного Детройту?
Відповідальний за інформаційну роботу облпрофради: Андрій ТКАЧЕНКО