184075 5094418

 

В. о. заступника голови Ради профспілок Івано-Франківської області Олександра Гринів провела навчання щодо колективно-договірного регулювання трудових відносин. У семінарі взяло участь 117 членів первинних профорганізацій – посадових осіб місцевого самоврядування і державних службовців.

 

Вона зазначила, що в умовах війни профспілкам працювати складно, але важливо аби кожен працівник – член профспілки розумів і відчував, що ним опікуються та допомагають, вкрай потрібно, щоб найбільш гострі питання у сфері соціально-трудових відносин у період військового стану були вирішені на користь працівників. Нині основне завдання профспілок – здійснювати громадський контроль за мінімальними трудовими гарантіями, передбаченими Законом України від 15.03.2022 № 2136 – IX “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”.

Було підкреслено, що колективний договір - один із базових локальних актів підприємства. Колдоговір входить до переліку обов’язкових документів відділу кадрів. У колдоговорі регламентують трудові і соціально-економічні відносини між працівниками і роботодавцем. Саме тому, незважаючи на те, що Законом України від 15.03.2022 № 2136 – IX “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” роботодавцю дозволено зупиняти дію окремих положень колективного договору, однак перед прийняттям такого рішення йому необхідно провести консультації зі стороною профспілок.

Учасникам семінару роздано підготовлену Федерацією профспілок України листівку щодо укладання колдоговорів на підприємствах.

 

Рада профспілок Івано-Франківської області

http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=2630