8 07072222

 

Верховна Рада на своєму засіданні 1 липня 2022 року прийняла Закон України № 7251 «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин в умовах воєнного стану».

 

Документ передбачає оптимізацію порядку взаємодії між працівником та роботодавцем в умовах воєнного стану та інших потенційних загроз, що перешкоджають безпосередньому контакту сторін трудових відносин.

Так, згідно з ухваленим законом, запроваджується додаткова підстава для звільнення співробітника: неможливість забезпечити умови праці, внаслідок того, що необхідні потужності чи майно знищено внаслідок бойових дій.

Крім цього, закон передбачає, що додатковою підставою для розірвання трудового договору є відсутність працівника на роботі та відсутність інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

Відповідно до прийнятого документа трудові відносини також можуть бути розірвані у зв'язку зі смертю роботодавця чи співробітника, визнання його судом безвісти зниклим чи оголошення померлим.

Закон врегульовує і питання оплати додаткової відпустки окремим категоріям громадян та постраждалим учасникам Революції Гідності, а саме за рахунок коштів підприємств, призначених на оплату праці, або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники. Також у зв’язку зі збільшенням категорій осіб, які мають право на використання зазначеної відпустки, документ передбачає зменшити її тривалість з 14 до 7 календарних днів.

Крім цього, ухвалений документ передбачає відшкодування працівникам та роботодавцям пов’язаних з трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії. З цією метою заплановано розроблення окремого механізму.

 

Детальніше:

https://www.kadrovik01.com.ua/news/8082-priynyato-drugiy-zakon-pro-optimzatsyu-trudovih-vdnosin-v-umovah-vonnogo-stanu