Resurs06

 

Відповідно до рішення колегіального органу, яке було прийнято на засіданні Президії ЦК Профспілки 29.06.2022р. голова Профспілки Андрій Зимін звернувся до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука з приводу сприяння у невідкладному розгляді законопроекту реєстр. № 6530-1 від 20.01.22 щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання вугілля на митній території України.



У зверненні зазначається, що з 1 січня 2022 року припинило діяти положення про звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля або продуктів його збагачення, яке було введено у 2016 році і діяло на протязі 5 років з метою створення умов для покращення економічно-фінансового стану підприємств вугільної галузі та пов’язаних із ними суб’єктів господарювання.

Відміна цього положення у 2022 році, саме в умовах воєнного стану, на фоні обмежених можливостей необхідного інвестування у вугільну галузь, а також відсутності обігових коштів на підприємствах з причин існуючих довготривалих і до цього часу не вирішених проблем розрахунків за вугілля, ще більш погіршить їх як фінансовий, так і виробничий стан. Між тим, підприємства, які ще наразі збережені, навіть під час бойових дій, завдяки героїзму шахтарів, у вкрай небезпечних умовах продовжують видобуток вугілля для забезпечення енергобезпеки країни та формування паливних ресурсів для прийдешнього опалювального сезону, а також збереження шахт.

На початку поточного року за пропозиції Профспілки групою Народних депутатів України з метою продовження цієї пільгової норми було подано до Верховної Ради України відповідний законопроект (реєстр. № 6530-1 від 20.01.22), який Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету на підставі фінансового висновку Міністерства фінансів України був відхилений без врахування сучасного комплексу причин та умов для його прийняття, в тому числі тих, що були заявлені профільним міністерством та профспілковими органами всіх рівнів.

Поряд з тим, саме прийняття такого Закону дозволить активізувати економічну діяльність підприємств галузі та пов’язаних із ними суб’єктів господарювання, збільшити рівень надходжень податків та зборів до бюджетів і фондів за рахунок обсягів вугілля, підвищити рівень національної енергетичної безпеки.

Наразі, профільний Комітет ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг з урахуванням необхідності підвищення вітчизняного вуглевидобутку в період воєнного стану для забезпечення енергобезпеки в Україні та недопущення удорожчання операцій з постачання вугілля внутрішнім споживачам, підтримав даний законопроект і рекомендував його для прийняття у першому читанні за основу та в цілому, як Закон.

Але до цього часу, не зважаючи на його актуальність та важливість, законопроект залишається без всякого руху та розгляду.

 

Профспілка працівників вугільної промисловості України

Джерело: http://www.prupu.org/news/23898/