292493444 718165216068546 4648535863223951443 0807212

Які завдання ФПО, її членських організацій щодо забезпечення трудових і соціально-економічних прав працівників в умовах воєнного стану? Це питання розглядалося на засіданні президії Федерації профспілок Кіровоградської області.

Голова ФПО Максим Баланенко поінформував, що з перших днів війни ФПО та її членські організації внесли корективи у свою діяльність, додавши до основної роботи щодо захисту трудових і соціально-економічних прав спілчан, підтримку ЗСУ та територіальної оборони. Чимало працівників різних установ, підприємств і організацій пішли захищати країну зі зброєю в руках. Профкоми спільно з роботодавцями всіляко підтримують їх матеріально, у тому числі у забезпеченні необхідними обмундируванням. Загальна сума підтримки ЗСУ та тероборони – 3 млн. грн.

У соціально-економічному плані пріоритетним завданням ФПО і її членських організацій є збереження трудового потенціалу, сприяння забезпечення виробничої діяльності підприємств і організацій області, здійснення оперативного виявлення проблемних питань та причин, що перешкоджають їх роботі, внесення пропозицій до органів виконавчої влади щодо їх вирішення.
Наразі ФПО відпрацьовує шляхи співпраці з Кіровоградським обласним відділенням УСПП щодо участі у роботі Антикризового штабу, мета якого – розв'язання конкретних проблем з адаптації вітчизняної економіки до воєнних умов та відновлення звільнених та постраждалих територій.
Сьогодні через скорочення виробництва зменшується чисельність працюючих. У службі зайнятості області зареєстровано майже 12 тисяч безробітних, а кількість вакансій складає лише 800 одиниць, на 1 вакансію припадає 14 осіб.
Значна частина діючих підприємств області не може платити працівникам заробітні плати на довоєнному рівні та в установлені законодавством строки.

Детальніше: http://www.fpo.kr.ua/

Федерація профспілок Кіровоградської області