4

16 липня 2022 року Донецький академічний обласний драмтеатр з Маріуполя відкрив нову сторінку свого життя.

 

Саме цього дня, рівно через чотири місяці після відомої усьому світові трагедії, в результаті якої під уламками театру загинули сотні мирних мешканців, у далекому від Маріуполя Ужгороді, де знайшли прихисток актори-маріупольці, на сцені Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв відбулася прем'єра вистави «Крик нації»,

Ця п'єса розповідає про життя і долю Василя Стуса – українського поета-правозахисника, який виріс на Донбасі та був закатований  радянським режимом за любов до України. Його життя – приклад для кожного українця у боротьбі проти рашистської навали.

Під завісу вистави, на фоні розбитого російськими окупантами театру в Маріуполі, головний герой продекламував безсмертний заповіт Василя Стуса «Як добре те, що смерті не боюсь я…» і закликав увесь світ допомагати Україні побороти ворожу орду.

На адресу театральної трупи надійшли вітання з прем'єрою від Президента України Володимира Зеленського,  Голови Донецької ОВА Павла Кириленка, керівників Закарпатської ОДА та облради.

А Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко у своєму зверненні, зокрема, зазначив: «Про війну, біль і страждання не треба мовчати – треба кричати, щоб почув весь світ. І найкраще це можна зробити мовою мистецтва, мовою театру. Щиро вдячний усім, хто доклав зусилля для того, щоб сьогоднішня прем’єра вистави «Крик нації..» відбулася. У ці надзвичайно складні для нашої держави часи, коли ворог нещадно нищить нашу землю, хочеться пригадати безсмертні слова Лесі Українки «Я в серці маю те, що не вмирає». Саме так можна сказати сьогодні про Донецький академічний обласний драматичний театр».

 Серед тих, хто особисто прийшов привітати колектив театру з прем'єрою були й представники профспілкової спільноти, яка однією з перших простягнула руку допомоги маріупольцям та створила всі умови для їх подальшої творчої діяльності в Ужгороді.

Передусім, це Голова Закарпатської облпрофорганізації працівників культури, член Ради ФПУ Наталя Товтин, яка разом з керівництвом Закарпатського управління культури фактично стала для маріупольців берегинею, взявши на себе левову частину усіх побутових питань: поселення акторів разом з сім'ями в гуртожитку, облаштування кімнат, створення комфортних умов для проживання, надання допомоги на життєво необхідні потреби тощо.

Велику допомогу з налаштування життя колективу Донецького драмтеатру також надали Голова ФПУ - керівник Гуманітарного штабу Григорій Осовий, Голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, член Гуманітарного штабу – голова Закарпатської облпрофради Іван Зелінський, член ЦК Профспілки працівників культури Аліна Певна.

Крім того, слід власне подякувати керівництву та творчому колективу Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв, які не залишила своїх колег у біді, а надали приміщення свого театру для повноцінної роботи маріупольців.

Тож, творчих успіхів вам, шановні друзі!

З вірою у нашу перемогу, впевнені, що будемо й надалі захоплюватися новими яскравими прем'єрами і талановитою грою акторів на сцені відновленого драмтеатру у відродженому українському Маріуполі. 

10

 

Профспілка працівників культури України