1652092181 1 2

 

На засіданні Президії обласної Профспілки працівників охорони здоров’я України йшлося про виклики і завдання галузевої Профспілки та її членських організацій щодо забезпечення трудових і соціально-економічних гарантій працівників в умовах воєнного стану в Україні.

З доповіддю виступила голова Івано-Франківської обласної організації Профспілки працівників охорони здоров’я Наталія Бирчак. Вона наголосила, що з перших днів повномасштабної війни зусилля і ресурси всіх рівнів галузевої Профспілки були спрямовані на захист територіальної цілісності держави. Спілчани і членські організації долучились до підтримки збройних Сил України, органів територіальної оборони, активно включились до здійснення волонтерської діяльності. На розрахункові рахунки Збройних Сил України та територіальної оборони членськими організаціями закладів та установ охорони здоров’я області перераховано близько 3,0 млн. гривень. Медичні заклади області передали на передову понад 50 автомобілів швидкої допомоги. Також придбано та передано Збройним силам України лікарські та різні кровоспинні засоби, спальні ліжка, каремати, каски, бронежилети, засоби гігієни, харчові продукти, приладдя нічного бачення, квадрокоптери, засоби зв’язку, індивідуальні медичні аптечки. І така робота продовжується.

Було зазначено, що для галузі охорони здоров’я, яка знаходиться в процесі реорганізаційних змін, які в цей непростий час продовжуються, виникають нові виклики та ускладнення, зокрема щодо оплати праці медичних працівників.

Важливим є укладення колективних договорів в комунальних некомерційних підприємствах. Обласна Рада Профспілки на основі узгодженого проєкту Галузевої Угоди розробила проєкт примірного колективного договору для КНП, який може бути орієнтиром для укладання колективних договорів. Найближчим часом, після закінчення воєнного стану, Галузева Угода буде підписана і зареєстрована в Міністерстві юстиції України. Але можна укладати нові колективні договори, підписувати їх, і вони дійсні з дня прийняття їх на конференції та зборах трудового колективу без реєстрації до закінчення військового часу.

 

Галузева Профспілка та її членські організації здійснюють моніторинг та експертизу законопроєктів, що стосуються галузевих питань та в цілому соціально-економічного та правового захисту працюючих, беруть участь у підготовці коментарів із практичного застосування законів, прийнятих Верховною Радою України щодо регулювання трудових відносин та прав профспілок в умовах воєнного стану, а також проводить активну консультативну та інформаційно-роз’яснювальну роботу (сайт обласної організації Профспілки працівників охорони здоров’я України, фейсбук, газета «Пульс Профспілки», інформаційні листи та повідомлення обласної Профспілки на електронну пошту медичних закладів тощо).

Щотижнево проводиться моніторинг виплати заробітної плати, з’ясовуються причини виникнення боргів. Особлива увага приділяється стану захворюваності серед працюючих, зокрема на COVID-19, смертності, розслідуванню випадків смертності та професійної захворюваності, виробничого травматизму.

Прийнято постанову Президії галузевої Профспілки. Інформацію про стан забезпечення трудових і соціально-економічних прав працівників в умовах воєнного стану взято до відома. Таку роботу буде продовжено.

 

Івано-Франківська обласна організація

Профспілки працівників охорони здоров’я

http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=2662