usa1 1 of 1

 

Американська федерація вчителів (АФВ) звернулась до Секретаря Державного департаменту США Антоні Дж. Блінкена з приводу законодавства, прийнятого парламентом України, яке може завдати серйозних збитків українським трудящим та їхнім профспілкам.

 

У листі зазначено:

Шановний пане Секретар Блінкен!

Звертаюсь до Вас від імені 1,7 мільйона членів Американської федерації вчителів, щоб висловити серйозну стурбованість з приводу законодавства, прийнятого парламентом України, Верховною Радою, яке завдасть серйозних збитків українським трудящим та їхнім профспілкам.

Загалом, нові закони, якщо їх підпише Президент Зеленський, призведуть до ліквідації більшості прав на укладання колективних договорів, дозволять роботодавцям скоротити терміни захисту працівників і дозволять державі конфіскувати нерухомість, яка належить профспілкам, – нерухомість, яка наразі використовується для розміщення біженців від війни.

Ці відверто політичні маневри перебувають у прямій опозиції до норм та стандартів МОП та Європейського Союзу. Політики, які вже понад десять років намагаються послабити права профспілок в Україні, наразі використовують кризу воєнного часу як прикриття, щоб проштовхнути законодавчі акти, прийняття яких раніше неодноразово терпіло поразку.

Справа в тому, що українські профспілки одразу ж приєдналися до національних зусиль не лише з протидії російському вторгненню, а й з подолання спровокованої ним гуманітарної кризи. Ми особливо наголошуємо на ролі українських профспілок працівників освіти, медичних працівників, рятувальників та державних службовців, які продовжують свою героїчну роботу навіть під обстрілами; і ми вітаємо працівників, які продовжують координувати зусилля з надання допомоги громадам, які її потребують.

Міжнародний профспілковий рух вітає нещодавнє рішення щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, яке стало кроком до здійснення давнього прагнення українських трудящих, багато з яких були у перших рядах учасників Революції гідності 2014 року. АФТ продовжує підтримувати українських трудящих та суспільство і в сьогоднішній боротьбі за демократію та суверенітет.

Проте ми повинні чітко заявити, що не можемо миритись з неповагою парламенту до прав трудящих та міжнародних трудових стандартів. Разом зі світовою профспілковою спільнотою ми наполягаємо на тому, що ефективність захисту та відновлення України та її успіх у майбутньому залежить від захисту її трудящих і закликаємо Президента Зеленського відмовитись від неприхованих спроб ліквідувати загальновизнані трудові права.

Оскільки це торкається життєво важливого питання кандидатства України на членство в ЄС, просимо Державний департамент якнайшвидше втрутитися.

З повагою,

 

Ренді Вайнгартен,

Голова

 

Копія: Високоповажній Бріджет А. Брінк, Послу США,

Теа Лі, Міністерство праці США.

 

Вашингтон, округ Колумбія 20520, 4 серпня 2022 року

 

 

Департамент міжнародних зв'язків ФПУ