Ukraine training

 

18 серпня 2022 року 28 членів Профспілки соціальних працівників взяли участь у одноденному тренінгу з набору та органайзінгу, проведенному Європейською Федерацією профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО).

Заняття проходили у Хмельницькому, приблизно за 320 кілометрів на захід від Києва, у профспілковому навчальному центрі, який лише кілька тижнів тому приймав біженців від війни.

Заняття проводив Артем Тідва, член команди ЄФПГО по роботі з громадськістю. Зазвичай він працює у Києві, але одразу після вторгнення Артем переїхав до Хмельницького, де бере найактивнішу участь у роботі місцевих профспілок щодо підтримки постраждалих та переміщених унаслідок конфлікту осіб.

На початку дня учасників вітав Василь Андрєєв, заступник Голови ФПУ, який розповів про роботу, виконану в профспілковому центрі з початку війни, та подякував Артему за його ініціативу знову почати використовувати центр для навчання.

Олег Сковородніков, регіональний керівник ФПУ, розповів про діяльність місцевих профспілкових активістів у центрі, де надано ліжка та харчування тисячам біженців. Олександр Цузик, керівник Хмельницького регіонального відділення SWU, наголосив на важливості тренінгу як частини обмінів з європейськими профспілками, які є ключовими у процесі побудови демократії та свободи в Україні.

Артем розпочав навчальну сесію з акценту на важливості організаційної роботи для зміцнення профспілок через залучення членів. Він запропонував групі обговорити питання, як вислухати членів профспілки та колег по роботі, визначити проблеми, що викликають занепокоєння на робочому місці, та як залучити членів профспілки до їх вирішення.

На занятті також розглядалися питання картування робочих місць та збору даних про членів, потенційних членів та активістів, а також про те, як перетворити членів на активістів. Артем пояснив етапи переходу працівників від пасивного членства до виконання деяких базових завдань, а потім до більш відповідальної роботи, при цьому спираючись на досвідчених членів профспілки як наставників. Він також дав кілька порад щодо виявлення працівників, які можуть бути вродженими лідерами.

Заключне заняття було присвячене розробці та проведенню кампанії з набору та органайзингу. Учасники розділилися на команди для роботи над графіком та тактикою кампанії, а потім представили та обговорили свої ідеї перед усією групою.

 

Джерело:https://www.epsu.org/article/ukraine-building-union-challenging-times