305444659 453798193453392 8150683911402021184 n
Повномасштабне військове вторгнення російської федерації в Україну, що почалася 24 лютого 2022 року, стало справжнім викликом та лихом для держави та кожного з нас. За майже півтора місяці, коли зона відчуження перебувала в окупації, значна частина техніки, обладнання, матеріалів, засобів забезпечення виробничого процесу та організації роботи, а також соціально-побутового обслуговування працівників, які залишилися в зоні відчуження, були або вивезені загарбниками, або знищені ними. На превеликий жаль, участь у цьому ганебному явищі взяли й окремі самопоселенці та особи без постійного місця проживання, які залишилися в зоні відчуження.

Після деокупації колективи підприємств зони відчуження приступили до відновлення інфраструктури Чорнобиля та діяльності його підприємств.
Проте умови воєнного стану та обмежене фінансування державних програм практично унеможливлювали виконання у найкоротші терміни цих робіт, у тому числі ремонт гуртожитків, виробничих приміщень, забезпечення харчуванням працівників. Вкрай не вистачало будівельних матеріалів та інструменту, спецодягу, оргтехніки для відновлення роботи, а також продуктів харчування для працівників, елементарних засобів санітарії для забезпечення побуту самих працівників, які прибули для відновлення роботи підприємств.
305618312 453798216786723 7881603158729092828 n
Складна ситуація була і з «братами нашими меншими», які залишалися без нагляду весь цей час.
З початку квітня до зони відчуження потягнулися волонтерські організації, у тому числі й закордонні. На КПП «Дитятки» був створений Волонтерський штаб при ДАЗВ, до якого волонтери завозили продукти харчування, засоби особистої гігієни та ліки.
У засобах масової інформації оприлюднювалась інформація волонтерських організацій зі світлинами самопоселенців, які отримували благодійну допомогу. На жаль, усе це було тільки для самопоселенців. Працівники підприємств зони відчуження, службовці ДСНС залишалися осторонь від цих волонтерських потоків, бо вважалося, що могли самі вирішувати ці питання.
У цьому матеріалі хочу висвітлити діяльність однієї з організацій, яка відреагувала на проблеми не тільки самопоселенців, а й працівників підприємств, установ та організацій зони відчуження та запропонувала свою допомогу. Йтиметься про Clean Futures Found — Фонд «Чисте майбутнє» (далі — Фонд).
У зв’язку з тим, що Ерік Камбаріан, керівник Фонду, сьогодні перебуває у Сполучених Штатах Америки, розмова буде з Вадимом Пастернаком, який є представником Фонду в Україні. На моє прохання він передав запитання своєму керівникові й отримав на них відповіді.
305488599 453798386786706 2462632578927200805 n