GJyMwxAZPPbOohBbFeJ2m7HdCLNNBcaqYhOQly44

 

Уродженка Одеси - одна з більш ніж двох мільйонів українців, які втекли до Польщі незабаром після того, як російські бомби почали падати на її рідну країну. З 15 березня вона оселилася у Кракові, де знайшла роботу в ресторані та звернулася за допомогою до програми "Профспілки допомагають біженцям" (UHR), яку реалізує організаційний центр UNI COZZ.

Яна, яка до війни працювала юрисконсультом, звернулася до УВКБ ООН через те, що її роботодавець перестав платити їй та її колегам зарплату.

"Ми отримали кілька скарг на цей ресторан, і ситуація з працівниками просто жахлива. Вони не отримували зарплату місяцями, а у багатьох з них є сім'ї та маленькі діти, яких потрібно утримувати", - сказав Рафал Томасяк, директор COZZ.

"Як профспілковий діяч, я засмучений, коли будь-якого працівника обманюють і порушують його права, але особливо тривожно, коли роботодавці користуються такою вразливою категорією населення", - продовжив Томасяк. "Ця нестабільність лякає багатьох українських працівників, але Яна - смілива. Вона організовує роботу у своєму ресторані та використовує свою юридичну освіту для написання скарги до Національної інспекції з питань праці".

Разом з Яною команда УГСПЛ досягла десятка працівників - переважно біженців - у ресторані, які не отримують заробітну плату.  Але організатори вважають, що кількість працівників, яких ошукали, перевищує 20. УГСПЛ також допомогла кільком з них подати скарги, подібні до скарги Яни, щоб вимагати виплати заробітної плати, а також забезпечує реєстрацію працівників в органах соціального забезпечення та податкових органах.

Поки скарги проходять через польську правову систему, УГСПЛ організувала для працівників зустріч з місцевою кулінарною профспілкою, щоб дізнатися більше про те, як захистити свої права, а Яна стала адвокатом в Українському комітеті у справах біженців, щоб попередити інших про ситуацію, в якій вона опинилася.

"Завдяки підтримці, яку УГСПЛ надала Яні та іншим працівникам, ми сподіваємося, що вони отримають справедливість через правову систему, а також, що вони знають свої права та мають можливість боротися самостійно", - сказала Томасяк. "Це питання експлуатації українських працівників у Польщі є набагато більшим, ніж просто ситуація з біженцями. Працівників, які перебувають тут роками, також ошукують і топчуть їхні права".

З моменту заснування УГСПЛ у березні, організація мала багато контактів з сотнями таких працівників, як Яна.

Вони допомогли Тетяні, прибиральниці з Гдині, та Вікторії, працівниці готелю у Вроцлаві, подати позови про невиплату заробітної плати. Ніна, працівниця складу, і Наталя, яка працювала в басейні, подали позови про відшкодування шкоди працівникам після того, як вони обидві отримали серйозні травми на роботі.  Вони допомогли Наталії, яка працювала в оббивному цеху, повернути несправедливо відраховані витрати на проживання.

"Хоча ми знаємо, що багато українських біженців перебувають тут лише короткий час, ця проблема є постійною. Ми хочемо переконатися, що трудові мігранти, які приїжджають до Польщі, знають свої права і не експлуатуються через те, що перебувають у важкій ситуації", - сказав Томасяк з COZZ. "Ми хочемо переконатися, що такі працівники, як Яна, отримують підтримку в організації своїх колег і відстоюванні того, що вони заробили".

https://uniglobalunion.org/news/unions-helping-ukrainian-refugees-fight-for-their-rights-in-poland/