DSC 0872

3 жовтня 2022 року відбулось планове засідання Президії  Федерації профспілок Вінницької області з порядком денним: ” Про підвищення ефективності усіх форм захисту трудових, соціально – економічних прав та інтересів спілчан в умовах воєнного стану”.

Відкрив та вів засідання Голова Федерації профспілок області Микола  Колесник.

В засіданні Президії взяв участь та виступив Володимир Боковець- перший заступник начальника управління Держпраці у Вінницькій області.

З  інформацією:

- ”Про підвищення ефективності усіх форм захисту трудових, соціально – економічних прав та інтересів спілчан в умовах воєнного стану”  виступила  Тетяна Побережна – перший заступник  Голови Федерації профспілок області, голова обласної організації профспілки працівників культури.

Президія ФПО констатувала, що одним із пріоритетних напрямків статутної діяльності ФПО і її членських організацій є правовий захист трудових і соціально–економічних прав та інтересів членів профспілок.

Забезпечення гарантованих трудових прав членів профспілок відбувається через здійснення правозахисної роботи, яка спрямовується на:

Þ                  здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю;

Þ                  вжиття заходів щодо поновлення порушених трудових прав працівників;

Þ                  здійснення представництва і захисту трудових прав членів профспілок в  судових органах;

Þ                  надання безоплатної правової допомоги членам профспілок;

Þ                  проведення правороз’яснювальної роботи.

DSC 0884

На сучасному етапі розвитку української держави, проблема захисту трудових прав працівників залишається особливо гострою і спонукає по новому оцінювати роль профспілок у цьому питанні.

З перших днів війни Федерація профспілок області, територіальні профоб'єднання, всеукраїнські профспілки та їхні організації долучилися до підтримки Збройних Сил України, перерахувавши десятків мільйонів гривень на підтримку армії та сил територіальної оборони.

ФПО, її членські організації постійно надають організаційно-правову і гуманітарну допомогу членам профспілок, зокрема в регіонах, де ведуться активні бойові дії, та на тимчасово окупованих територіях.

Сьогодні можна лише припускати, якого руйнівного удару вже завдала та ще завдасть збройна агресія росії по ринку праці, який щойно почав оговтуватися від наслідків пандемії.

Результати соціологічних опитувань показують, що за час війни від 35 до 75% осіб втратили роботу, лише 20-30% продовжують працювати у звичному режимі, 20% - віддалено або частково, і лише 2-5% знайшли собі нову роботу. Обсяг ВВП країни зменшиться у річному вимірі до 35%.

Разом з тим, незважаючи на воєнні дії, слід відзначити героїчну роботу працівників критичної інфраструктури, які залишилися на робочих місцях і ризикуючи власним життям, забезпечують роботу лікарень, надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання, інші життєво важливі для населення послуги.

Федерація профспілок області та її членські організації продовжують  вести соціальний діалог з органами державної влади й органами місцевого самоврядування, роботодавцями.

Але, незважаючи на воєнний стан, Верховна Рада України продовжує втілювати свої задуми щодо так званої оптимізації трудових відносин.

В цих умовах, з метою попередження порушень законодавства про працю, ФПО та її членським організація  слід здійснювати заходи щодо підвищення правової освіти профактиву шляхом проведення семінарів, лекцій, круглих столів, публікацій та виступів у засобах масової інформації з актуальних питань трудового законодавства.

Забезпечення трудових прав спілчан в більшості відбувається через надання правової допомоги шляхом консультацій.

Протягом 2021 року та 6 місяців 2022р. юристами ФПО та членських організацій правову допомогу надано 6 тис. членам профспілок.

Невід’ємною складовою правозахисної роботи профспілок є представництво та захист інтересів членів профспілок у судових органах.

Ефективна робота по  наданню правової допомоги та захисту прав спілчан в судах, проводиться  обласними організаціями профспілок працівників: освіти та науки, охорони здоров'я, ЖКГ, культури, державних установ.

Разом з тим, рівень правозахисної роботи ще не у повній мірі забезпечує трудові права спілчан, про що свідчать чисельні факти виявлених порушень.

Серед виявлених порушень трудового законодавства найбільший відсоток становлять порушення, пов’язані з незаконним звільненням,  оплатою праці, строками її виплати, розрахунками при звільненні.

Мають місце факти приховування виробничого травматизму та професійних захворювань, безпідставного звинувачення працюючих у нещасних випадках, не забезпечення пільг за роботу у важких і шкідливих умовах праці.

Аналіз звернень працюючих до судів стверджує ігнорування роботодавцями трудового законодавства та  незадовільний стан державного, громадського контролю за дотриманням вимог законів, низький рівень правових знань профактиву.

Війна, пандемія СОVID-19 загострила численні проблемні питання на ринку праці, серед яких: гарантії зайнятості населення, роботи неповний робочий час, простої,  збереження системи соціально-трудових прав та гарантій тощо.

Президія ФПО звертає увагу на необхідності забезпечення постійного контролю профспілками за виконаннями зобов’язань роботодавців передбачених у колективних договорах і угодах.

DSC 0856

В обговоренні даного питання взяли участь:

Þ Володимир Слободянюк – голова обласної організації профспілки працівників  текстильної та легкої промисловості;

Голова Федерації профспілок області – Микола Колесник підвів підсумки обговорення і наголосив, що в сьогоднішніх умовах необхідно вдосконалити тактику дій профспілок у відстоюванні трудових  прав та інтересів членів профспілок в умовах  війни. Профспілкові організації  мають спрямувати свої зусилля на те, щоб мак­симально забезпечити дотримання вимог законодавства про працю. Чинна в Україні законодавча база дає змогу профспілкам ефективно захищати трудові та соціально-еконо­мічні права спілчан. Основний тягар цієї роботи лягає на первинні профспілкові організації, профспілкових активістів, найважливішим завданням яких є своєчасне виявлення фактів порушень трудових прав, переконання роботодавців в обов’язковості  дотримання норм закону, положень колективних договорів.

Президією була прийнята Постанова ”Про підвищення ефективності усіх форм захисту трудових, соціально – економічних прав та інтересів спілчан в умовах воєнного стану” .

Федерація профспілок Вінницької області