20221109 100702 0911222

         Попри всі нинішні проблеми профспілки Дніпропетровщини у цей складний воєнний час продовжують в рамках діючої угоди про співпрацю активно взаємодіяти з регіональним відділенням Асоціації об’єднаних територіальних громад (ОТГ), органами місцевого самоврядування на місцях, які забезпечують життєдіяльність громад і удосконалюють послуги для своїх мешканців та вимушено переміщених осіб.

         Про основні напрями цієї роботи йшла мова сьогодні, 9 листопада на спільній нараді в Будинку профспілок за участю керівників місцевого самоврядування та членських організацій обласного об’єднання профспілок.

         Відкриваючи зустріч, головуючий на ній голова облпрофцентру Віталій Дубіль проінформував присутніх про діяльність профспілок області в умовах війни по захисту правових і соціально-економічних інтересів членів профспілок, а також з надання допомоги Збройним силам України, теробороні, медичним закладам, де лікуються поранені військові, вимушено переміщеним особам і сім’ям постраждалих профспілковців.

Особливо він звернув увагу, що за три роки дії спільної угоди напрацьовано значний і дуже корисний досвід співпраці у вирішенні проблем громад, соціального захисту їх мешканців, діяльності місцевих галузевих профорганізацій.

         Але ОТГ потребують зараз особливої підтримки, насамперед через те, що десять наших громад у трьох районах області ось уже кілька місяців потерпають від ударів ворога; розміщують вони зараз й тисячі переселенців.

         Одночасно В. Дубіль звернув увагу й на існуючі проблеми, зокрема, в сфері дотримання на місцях трудового законодавства.

         Більш детально про це розповіли голови обласних профорганізацій – освітян (Сергій Козорог) та працівників культури (Анатолій Яловий), зупинившись на ситуації з використанням освітньої субвенції, питаннях організації роботи та оплати праці і збереження робочих місць в закладах бюджетної сфери. І тут, на їх думку, потрібно посилювати взаємодію органів  місцевого самоврядування і профспілок. Позитивно, що більшість керівників громад в цілому з розумінням ставляться до пропозицій профорганізацій та взагалі до питань соціального захисту працівників, але бувають і конфлікти. І тут ще є над чим спільно працювати.

         Цієї ж думки дотримується й голова регіонального відділення Асоціації ОТГ Світлана Спажева, яка під час наради акцентувала увагу на необхідності розширення в рамках діючої угоди напрямів співробітництва з профспілками.

Наразі очолюване нею відділення є одним з найактивніших в Україні і не випадково громади, які до нього входять, з різних напрямків роботи постійно визнаються серед найкращих в Україні. Звичайно, війна наклала свій відбиток на діяльність Асоціації та її громад. Проте, йде пошук нових форм роботи в умовах атак ворога, закриття багатьох підприємств і зменшення фінансування.

         Про ситуацію в сфері зайнятості, новації у законодавстві учасників заходу поінформувала перший заступник директора обласного Центру зайнятості Раїса Малоіваненко.

  20221109 100812 2

Прес-центр Дніпропетровського

облпрофобєднання