IMG 20221124 115238

24 листопада  2022 року у Будинку спілок відбулося засідання президії ФПО.

 

На порядок денний засідання було винесено 10 питань. Основними були питання про статутну діяльність ФПО в умовах воєнного стану.

За словами Миколи ШЕРШУНА, голови ФПО, профспілки і надалі продовжуватимуть діяльність Гуманітарного штабу ФПО, але все ж варто акцентувати увагу на нашій статутній діяльності. Адже, паралельно з повномасштабною війною росії проти України, йде «війна» і за трудові права працюючих. Саме про це і велася розмова на засіданні Президії.

Ніна Скорик, головний спеціаліст ФПО з колдоговірної роботи, яка була доповідачкою з першого питання порядку денного «Про Завдання ФПО, її членських організацій щодо підвищення ефективності колективно-договірної роботи у 2023 році», поінформувала, що останнім часом, за офіційними даними Державної служби статистики України, спостерігається стійка тенденція до зменшення кількості укладених колективних договорів.

Також, вона зазначила:

  • Серед основних причин не укладення колективних договорів називається – занепад економіки, проведення адміністративно-територіальної реформи, незацікавленість та відмова роботодавців в колективних переговорах, процедура санації, банкрутства, неприбутковість підприємств, відсутність профорганізацій, відсутність галузевих (міжгалузевих) угод.

Та все ж. Роботодавці, без підкріпленої законодавчо «відмашки» до таких дій, навряд чи одноосібно ігнорували б виконання колдоговорів. Адже випадки непоодинокі і більшість посилаються на законодавчу базу, а саме на Закон України від 15.03.2022 № 2136 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (зі змінами внесеними Законом України від 01.07.2022 № 2352 «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин»).

Як зазначалося у виступах присутніх на засіданні, такі дії стали результатом непродуманої політики окремих депутатів Верховної ради. Які, через недалекоглядність та задля самопіару, ініціюють до розгляду у Раді законопроекти, що є свідомо вбивчими для людини праці.

Президія вирішила продовжити конструктивну співпрацю із сторонами соціального діалогу на всіх рівнях, особливо на локальному, в частині утримання роботодавцями від односторонніх дій у трудових відносинах з працівниками та зупинення дії окремих положень колективного договору.

Ще одним з основних напрямків діяльності профспілкових організацій усіх рівнів є – навчання профактиву. Адже сьогодні, в епоху невизначеності, коли  зміни відбувають навіть не щодень, а щохвилини, головам профорганізацій потрібно опрацьовувати масу інформації. І тут якраз в нагоді стануть профспілкові навчання та тренінги.

Катерина ПАСЬКО, у своєму виступі розповіла, що профспілкова освіта має бути орієнтована як на загальнопрофспілкові теми так і маємо допомогти профлідерам опанувати базові навички надання психологічної допомоги,  оскільки значна частина населення, у тому числі й члени профспілок, зазнали психологічних травм через агресивну війну.

IMG 20221124 110427

Також зазначалося, що варто приділити увагу роботі з членами профспілок на релокованих підприємствах, які потребують не тільки захисту своїх трудових прав, а й впевненості у перевагах колективного захисту та об’єднання навколо профспілки. Їм потрібна психологічна підтримка та сприяння у вирішенні, зокрема, і побутових питань.

Навчання будуть проводитися в онлайн та офлайн форматі. Також,  відновляться виїзні засідання в райони та громади області. На які будуть запрошені очільники громад, адміністрація та голови первинних профорганізацій.

Про стан правової роботи ФПО, її членських організацій в умовах воєнного стану розповіла Наталія БИЦЮК, юрисконсульт ФПО. За її словами, введення в Україні воєнного стану зумовило виникнення та збільшення питань повязаних з організацією та урегулюванням трудових відносин у цих надзвичайних умовах.

Президія вирішила невідкладно інформувати профспілкові організації усіх рівнів про зміни у трудовому законодавстві, а членським профорганізаціям моніторити та повідомляти ФПО про випадки порушення трудового законодавства в установах та організаціях.

З усіх питань порядку денного, включно з організаційними, було прийнято відповідні постанови.

IMG 20221124 125915

Жанна АРСЕНІЧЕВА,

Профінформ ФПО