329354480 885894712458142 1480340450167699157 n

7 лютого у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулась прес-конференція щодо недопуску участі в міжнародних змаганнях російських та білоруських спортсменів.

У перших словах свого виступу голова Всеукраїнської профспілки спортсменів, працівників сфери фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Сергій Бизов чітко означив тему прес-конференції: 3 лютого на адресу найпотужнішої (за кількісним і якісним складом) із українських профспілок надійшов лист від Національного олімпійського комітету щодо недопущення до участі в олімпійських змаганнях спортсменів російської федерації та республіки білорусь під нейтральними прапорами. Схоже, що сама преамбула ідеї заходу логічно вказувала на кінцеву мету…

Голова  Всеукраїнської профспілки спортсменів у своєму виступі авторитетно заявив, що очолювана ним організація  долучається до єдиної позиції української держави та НОК. Як йшлося у його виступі, Днем раніше це питання розглядалося на засіданні Президії профспілки. Більше того, до рішення долучилася федерація профспілок України, і вже готується звернення до Європейського конгресу профспілок з метою підтримки України у недопущенні спортсменів росії та білорусі в Олімпійських іграх під нейтральним прапором. Більше того, Сергій Сергійович наголосив, що з ініціативи очолюваної ним профспілки на підтримку заборони  запроваджено збір підписів, до якого долучиться НОК та всі галузеві федерації профспілок України.

Свою позицію з означеного питання виклав і Георгій Зантарая - голова Комісії атлетів НОК України. Українські атлети надіслали 3 листи до  комісії атлетів Міжнародного олімпійського комітету і комісії атлетів олімпійських національних країн з відео-фото підтвердженнями про заклики на підтримку озвученого рішення щодо ветування участі спортсменів країн-агресорів.

"Профспілки  - надзвичайно потужна сила, і ми повинні створювати коаліцію з тими тренерами та спортсменами, які готові відстоювати українську незалежність. Уся спортивна спільнота України нині об’єдналася навколо ідеї не просто недопустити російських та білоруських спортсменів до олімпіади, а й до кваліфікаційних змагань! Це неможливо навіть уявити, що російський спортсмен стоятиме поруч біля тебе на п’єдесталі. Це недопустимо, поки триває війна! Тому комісія атлетів на чолі з національним олімпійським комітетом 24 години на добу  працює над тим, щоб не допустити участі означених спортсменів в олімпійських іграх. Об’єднавшись – у нас все вийде! Мова не йде за масове бойкотування змагань, адже олімпійські ігри можуть бути лише раз у житті, а саме заборона участі російських та білоруських спортсменів – гідна реакція спортивних лав на воєнну агресію", - підкреслив Голова комісії атлетів Національного олімпійського комітету України Георгій Зантарая.

Юрій Зубко, перший заступник голови Української спілки ветеранів Афганістану,  зробив своєрідний екскурс у минуле, коли Радянський Союз увів війська до Афганістану, і у результаті війни загинуло близько 5 мільйонів етнічних афганців. У 1980 році був оголошений бойкот участі спортсменів СРСР, адже спорт – це політика, це посол миру, а не воєн.

"Олімпіада в Сочі показала всю безглуздість такого заходу, адже лише за підроблення даних антидопінгового комітету – за це уже повинні бути серйозні санкції, бо держава втручається у справи  олімпійського руху. Росія вкладає великі кошти в пропаганду, але нам важливо не допустити росіян та білорусів для участі в Олімпіаді, тим паче, що більшість спортсменів є військовослужбовцями, членами команд ЦСКА, "Динамо" та "Спартак", а це військово-спортивні товариства. Тому багато спортсменів носять погони, у т.ч. і ФСБ, поліції та інших силових структур. Вважаю, що категорично вони не можуть брати участь в олімпіаді. І якщл профспілки порушили це питання на своєму засіданні, вони мають великий потенціал для того, щоб довести світу, що ці дві країни не можуть брати участь в Олімпіаді ні під якими прапорами," - зазначив Юрій Зубко.

Сергій Каплін, народний депутат 7-8 скликань ВРУ, представник профспілок у Верховній раді України, слушно зауважив, що у разі участі русо-білоруських спортсменів у Олімпіаді та їхньої перемоги ми отримаємо потенційних агітаторів насильства та мобілізації на фронт російських юнаків та дівчат, що сіють ворожі нам війська.

"Ми отримаємо тих, хто зі своїми медалями буде агітувати на війну проти цивілізованого світу.  Якщо ми хочемо помножити чисельний склад армії рф - будь ласка", - іронізував доповідач.

"Однозначно Україна переможе. Нинішня влада на чолі з Президентом України створила потужну коаліцію навколо ідеї покінчити зі старим порядком і встановити новий світовий порядок. А ми повинні щогодини цементувати цю коаліцію. А якщо на олімпійському п’єдесталі постануть агенти КДБ, то вони з часом стануть палкими агітаторами війни проти всього світу!",  - наголосив Каплін.

Спільно з профспілками та НОК повинні не лише зробити заяви з приводу нетерпимості до цього старого порядку, ми повинні зробити ряд масштабних кроків, які вплинуть на світову спільноту! Якщо ж світова спільнота порушить світову практику, що існує понад 200 років, коли до олімпіади не була допущена Німеччина, що брала участь у розв’язанні першої світової війни, потім Радянський Союз, який увів війська до Афганістану. Тому ці зусилля ФПУ, НОК, профспілки спортсменів потрібно масштабувати… А це означає, що ми повинні з ініціативи спортивної профспілки, Сергія Бизова  за підтримки НОК та усіх галузевих профспілок України звернутися до кожної міської, обласної та ради громад, до всіх товариств спортсменів в регіонах і зібрати мільйони підписів тих, хто займається спортом, і мільйони підписів тих, хто є глядачем спортивних баталій. Звернутися до профспілок світу, щоб усі зрозуміли: якщо сьогодні не зупинити участь росіян в Олімпіаді, завтра це стане пропуском для участі у Третій світовій війні! Хоча, зауважимо, що нині саме Україна затуляє своїми грудьми шлях ворогу до Європи і світу! Доповідач закликав усіх симпатиків спорту на місцях взяти ініціативу у свої руки для збирання підписів і відрядити до Європи представників НОК та спортивних профспілок, щоб отримати там підтримку і створити масовий рух.

Сергій Каплін, який висловився з приводу воєнної та фінансової підтримку України, зауважив наступне: "Якщо ми дозволимо росіянам-білорусам брати участь у олімпіаді, то звичайні виборці у Європі та Америці сумніватимуться у послідовності позицій своїх урядів. А це створить певні можливості для росії маневрувати на дипломатичному рівнІ! І ЦЕ СИГНАЛ ДЛЯ РОСІЇ: ВИ ЖИВЕТЕ В УМОВАХ ІЛЮЗІЇ, ЯКУ СТВОРЮЄ ВАШ УРЯД І ВАШ ПРЕЗИДЕНТ! І це буде великий крок для росії - примусити покинутим територію України!

Підсумував результати зустрічі Сергій Бизов, який анонсував звернення до конгресу Європейських профспілок щодо заборони участі російських та білоруських спортсменів в олімпіаді.

Або як кажуть у подібних випадках: рішення остаточне і оскарженню не підлягає!

Пресцентр Всеукраїнської профспілки спортсменів, працівників сфери фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання