161716 1 large

Тривожні воєнні часи багато чого змінили у нашому житті. Виникає чимало нових проблем, одночасно загострюються й старі, давно наболілі.

Майже з самого початку бойових дій декілька районів Дніпропетровщини постійно піддаються ворожим обстрілам, що нерідко призводить до трагічних наслідків. Так, у Широківській громаді  Криворізького району, знаходячись на своїх робочих місцях,  внаслідок прильоту постраждали троє працівників сільгосппідприємства у селі Шестерня. Один з них, молодий ще чоловік, всього за  тиждень до цього ставший батьком, отримав смертельні поранення. Однак з певних причин (насамперед, через затримки з наданням відповідними службами підтвердження факту обстрілу) вдова загиблого не змогла своєчасно отримати передбачені законодавством компенсації.

На це звернув увагу під час розслідування даного випадку головний технічний інспектор праці Обласного обєднання профспілок Петро Довганенко. Під час нещодавньої зустрічі у Будинку профспілок з новим керівником Південно-Східного межрегіонального управління  Державної служби з питань праці Валерієм Тригубенком  він звернувся до нього з проханням прискорити вирішення цього питання. Звернення профспілок у Держпраці було оперативно розглянуте, відповідне розслідування  нарешті завершено і його матеріали надіслані до Пенсійного фонду для надання виплат сім’ї загиблого працівника.

Виявили увагу профспілки й до давно наболілого (а під час війни - особливо) питання щодо виплати допомоги родинам працівників, які загинули на виробництві. Справа у тому, що управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Дніпропетровській області та його відділення, посилаючись не на діючий закон, а на свої відомчі постанови, неодноразово відмовляли у таких виплатах на підставі того, що подружжя зареєстровані за різними адресами проживання, хоча проживали разом, мали спільних дітей та вели спільне господарство.

Скарги на такі відмови у виплатах розглядались на засіданнях спеціальної комісії  з вирішення спорів при управлінні Фонду, до складу якої входили представники профспілок, роботодавців та державних органів. У всіх випадках рішення приймались на користь членів сімей загиблих на виробництві. Однак при цьому профспілки звертали увагу на недопустимість  необґрунтованої тяганини.

За ініціативи облпрофоб’єднання  днями  було надіслано спільного листа  його голови Анатолія Ялового та керівника Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини Віктора Сергєєва до голови Правління Пенсійного фонду України Євгенія Капінуса (як відомо, з січня цього року відбулося реформування Фонду соцстраху шляхом його приєднання до ПФУ) з пропозицією вирішити нарешті цю застарілу  проблему.

Тим більше, що тепер не передбачено створення спецкомісії з вирішення спорів при обласних Головних управліннях Пенсійного фонду. «Всі спори, - йдеться у згаданому спільному листі, - передбачено вирішувати у судовому порядку. Не сумніваємось, що і суди будуть вирішувати ці питання на користь сімей загиблих, однак відомо, що це завжди пов’язано з великими матеріальними витратами для сім’ї (адвокати, судові збори, транспортні витрати і т. і.) та може тривати дуже довго. Сподіваємось на розуміння і підтримку позиції профспілок, роботодавців та всіх громадян України в цьому питанні».

Профспілки  завжди залишаються разом з людьми, дбають про їхні інтереси та правовий захист.

Прес-центр Дніпропетровського облпрофобєднання