9

16 травня Профспілка будівельників України зібрала представників закладів професійно-технічної освіти будівельного напрямку з усієї країни на онлайн-конференцію «Потреби та можливості професійно-технічної освіти у будівельній галузі». Майже сотня учасників – викладачів, майстрів виробничого навчання, керівників навчальних закладів – долучилися до формування спільного бачення потреб освітніх закладів, які готують робітників до відбудови країни.

Десятки років досвіду роботи у будівельній галузі дають Профспілці розуміння масштабів майбутньої відбудови України. Якщо втрати та руйнування, спричинені війною, припиняться зараз, на рівні 350 мільярдів євро, Україні знадобиться 100 років для відновлення зі швидкістю будівництва 2021 року. Ми розуміємо, що основою процесу відбудови стануть молоді люди, які зараз навчаються у професійно-технічних закладах освіти, а також дорослі, які добровільно чи вимушено приймуть рішення змінити свою кваліфікацію та отримати навички будівельного спрямування.

Представники ліцеїв та училищ з різних регіонів України розповіли про те, як працюють навчальні заклади під час війни, як адаптуються до вимог сьогодення та як готуються до відбудови. Узагальнивши, учасники конференції визначили спільні для всіх проблемні питання, до вирішення яких може докласти зусиль Профспілка, зокрема: кадровий голод серед майстрів виробничого навчання, низький рівень оплати їхньої праці, брак співпраці з роботодавцями, застаріла матеріально-технічна база навчальних закладів та інші.

Центральний комітет Профспілки презентував власні ініціативи у галузі освіти молоді та перекваліфікації дорослих, які почали втілювати вже зараз, як-от Хаб мікронавичок, який вже розпочав свою роботу у Хмельницькому та Броварах, і планує розширення на інші міста.

Познайомили освітян також з Платформою дистанційної освіти ПРОФБУД та унікальними онлайн-іграми для молоді: Навчальна гра для молоді про трудові права «ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ БЕЗ ФІЛЬТРІВ» та Навчальний онлайн-курс з навичок профспілкового захисту «ПРОФСПІЛКОВИЙ ХАБ: РОЗВИВАЄМО СКІЛИ PROАКТИВНОСТІ». Ці ігри розроблені спеціально для молодих людей, які збираються вийти на ринок праці або нещодавно почали працювати, з будь-яким рівнем освіти та будь-якої професії.

Мета створення цих онлайн-ігор – забезпечити якісне отримання навичок захисту своїх прав на робочому місці та надати повну й доступну інформацію про можливості профспілкового захисту.

Вже восени домовилися провести наступний великий захід, із залученням стейкхолдерів у галузі професійної будівельної освіти, аби усім разом готувати якісних робітників для безпрецедентно масштабної реконструкції України.

7

Профспілка будівельників України