IMG 00094464e2b5 10723

Якщо головним акцентом сьогоднішнього дня для України залишаються військові зусилля, то її завтра у значній мірі залежатиме від здатності зберегти основу економічного розвитку, передусім фахові колективи підприємств - це очевидні речі. Про реалії та виклики «на землі» говоримо з головою профкому єдиної первинної профспілкової організації «Гідросила» Сергієм Олійником з Кропивницького.

Вибір співрозмовника не випадковий. Заводи «Гідросила» та «Гідросила АПМ», які обслуговує організація, є не лише національними флагманами виробництва компонентів гідросистем сільськогосподарської, будівельно-дорожньої та іншої спецтехніки, а й багаторазовими переможцями всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір. Цей факт - об’єктивне свідоцтво ґрунтовного та фахового ставлення до забезпечення зайнятості та гарантій справедливих і відповідальних стосунків між роботодавцем і працівниками.

- Початок повномасштабної війни кардинальним чином відобразився на діяльності наших підприємств, - констатує Олійник. -  Та попри об'єктивні складнощі, завдяки постійному соціальному діалогу між профспілкою та керівництвом підприємств, вдалося зберегти всі положення та норми колективних договорів - ми нічого не прибирали.

НЕПОРУШНІ ПРАВИЛА

Захист прав та інтересів спілчан, передусім через розробку та контроль виконання колдоговору, є основною функцією профспілки.

- Якщо подивитися на «гідросилівські» колективні договори, то можна переконатися, що це не сторінка загальних положень, а об’ємні документи, де прописані всі тонкощі і деталі відносин між працівником і роботодавцем. Життєві ситуації самі диктували перелік пунктів, тому сьогодні це чітка інструкція і для роботодавця, і для працівника, що робити, як бути й на що розраховувати, - наголошує Олійник.

Для прикладу, колективний договір заводу «Гідросила» на 2020-2023 роки складається з більш як 200 сторінок та містить 43 додатки. На 80% усе це - зобов'язання роботодавця.

- Для роботодавців виписане непорушне правило: виплачувати зарплату в першочерговому порядку після сплати обов’язкових платежів. Гарантуються й додаткові пільги, компенсації: надбавки і доплати, матеріальна допомога на лікування та оздоровлення, до ювілейних дат і свят, ветеранам праці, оплачувані відпустки при народженні дитини, при укладанні шлюбу, батькам, діти яких ідуть у 1-й клас тощо. Прописане пільгове оздоровлення працівників та їх сімей. За рахунок «Гідросили»  видають безплатне харчування робітникам з шкідливими та важкими умовами праці. Людей, що працюють у вечірні зміни, розвозять по домівках, - перераховує голова профкому.

Серед важливих зобов’язань, взятих на себе роботодавцем - підвищення заробітної плати та індексація доходів працівників. Так, на “Гідросилі” в останній рік перед повномасштабним вторгненням в Україну середня зарплата зросла майже на 30% у порівнянні з 2020-м. Мотиваційні надбавки й доплати - за високі досягнення та майстерність, суміщення, роботу в нічний час тощо, у 2021-му були профінансовані на більш як 14,2 мільйона гривень.

ГОЛОВНЕ – КОЛЕКТИВ

- З початком повномасштабної війни багато наших працівників пішли в ЗСУ, -  зазначає Олійник. - На сьогодні призвали вже 236. У таких умовах, звичайно, виробничі завдання виконувати складно. У військо пішли кваліфіковані майстри, робітники, ливарники, ковалі... Водночас, з об'єктивних причин суттєво зменшилися замовлення споживачів, вже більше року підприємствам не відшкодовують ПДВ - при тому, що близько 80% продукції йде на експорт. Війна змусила нас рахувати кожну копійку, головне сьогодні - вижити, зберегти колектив.

Втім, попри всі небачені раніше складнощі, передбачені колективними договорами зобов’язання у 2022 році в основному виконані, наголошує голова профкому.

«В основному» - бо торік не здійснювалося, наприклад, традиційне оздоровлення працівників. Заводська база відпочинку «Прибій», яка працює та розвивається з 1970-х, і де заводчани відпочивають за півціни - на чорноморському узбережжі Миколаївської області. Зараз відпочивати там не можна.

 - До 2022 року у працівників була можливість за 30% вартості оздоровлювати дітей у таборі "Бригантина". На жаль, зараз це теж неможливо через запроваджені в країні безпекові обмеження, - констатує Олійник. - Дитяче оздоровлення у нас передбачено одним з додатків колективного договору, такого більше ніде немає, принаймні в нашій галузі.

ТРАДИЦІЇ ТА РОЗВИТОК

Загалом за більш як 90 років власної історії «Гідросилою» та її ровесницею-профспілкою накопичено чимало сталих традицій, які стали частиною корпоративної культури компанії та охоплюють чи не всі можливі аспекти життя її персоналу. Від щорічних спартакіад для робітників і спонсорства участі у змаганнях чемпіона України з автоспорту, гідросилівця Максима Старченка - до організації дитячих свят для дітей працівників, які йдуть у перший клас, екскурсійних поїздок усією Україною для робітників і їхніх сімей... Робота з молоддю - профорієнтаційні заходи на заводах для школярів і студентів, наставництво під час виробничої практики. Матеріальне заохочення для молодих фахівців, для яких підприємства групи - перше робоче місце, та для кадровиків - у рамках рейтингової програми “Кращий за професією”.

- Протягом року проводимо моніторинг показників роботи кожного працівника, за визначеними критеріями нараховуються бали, і з преміального фонду до Дня машинобудівника нагороджуємо людей. Визначаємо окремо і кращих менеджерів, і кращих робітників, - пояснює Олійник.

Втім, деякі «традиції» в останні десятиліття довелося викорінювати. Так, ще на початку 1990-х на виробництві щорічно ставалося до 20-30 травм. У 2022-му - жодної.

- Після того, як прийшов теперішній власник, застаріле обладнання поступово замінили сучасним, безпечним, ситуація змінилась докорінно, - каже голова профкому. - Проте в колдоговорі прописано, що у випадку отриманої на виробництві травми працівнику надається допомога в розмірі посадового окладу за місяць лікарняного. Щороку, зокрема й цьогоріч, проводяться медичні огляди працівників коштом роботодавця.

Модернізація триває - лише у 2021-му і лише на «Гідросилі» в ремонти, будівництво, обладнання та інструмент інвестували понад 94 мільйони гривень. Крім того, більше 3 мільйонів використали на комплексні заходи з охорони праці, та понад 1,6 мільйона - на допомогу працівникам на лікувально-оздоровчі цілі.

РУКА ДОПОМОГИ

З початком повномасштабної війни, як і переважна більшість українців, гідросилівці та їхня профспілка допомагають вимушеним переселенцям, які покинули домівки через обстріли та бойові дії. Втім, простягати руку допомоги для заводчан - не новий досвід. Ініціативу «Милосердя» було розпочато ще у 2018-му, вона діє до сьогодні. 

- Колективи підтримали ініціативу профспілки про надання допомоги соціально незахищеним людям - заводчани приносять одяг, взуття, іграшки, - розказує Олійник. - Профспілка їх сортує та передає за призначенням, у спеціалізовані заклади для людей у скрутних життєвих обставинах. На сьогодні передали  824 мішків одягу та інвалідну коляску для профільної організації «Сила духу». З минулого року передавали виключно для внутрішньо переміщених осіб, біженців. Одяг, теплі ковдри для місць тимчасового перебування переселенців, чай, каву, цукерки, одноразовий посуд...

Допомоги сьогодні потребують і близькі гідросилівців, мобілізованих до лав армії - серед них, на жаль, є загиблі, зниклі безвісті та важко поранені, які лікуються.

- Ми допомагаємо їм та родинам матеріально, зокрема через Федерацію профспілок України в рамках співпраці з швейцарською громадською організацією "Індустріал", - каже Олійник. - Вони надають частину коштів, частину дають заводи, частину - профспілка...

 

Дмитро Пугін,

єдина первинна профспілкова організація "Гідросила"