IMG a8633ae29bcf4aba1c756c93023142b1 V 

14 грудня 2023 року у київському готелі «Турист», який як завжди, гостинно відчинив свої двері для профспілкової спільноти, під головуванням Голови Профспілки працівників культури України Галини Гайдук відбулося засідання Президії Центрального комітету та семінар голів територіальних організацій Профспілки.

Передусім, Президія детально розглянула питання щодо особливостей трудових відносин під час війни. Адже, повномасштабна російсько-українська війна не тільки позбавила українців миру, а й призвела до зростання соціально-економічних проблем та кардинально вплинула на сферу трудових відносин в Україні.

За цей період у сфері трудового права було прийнято цілий ряд нормативно-правових актів, що суттєво змінили відносини між роботодавцями і працівниками, а також викликають масу запитань у працюючих, які потребують інформаційно-роз'яснювальної допомоги та консультацій від Профспілки.

Члени Президії мали змогу почути відповіді на свої запитання безпосередньо від фахівців Державної служби України з питань праці, як найбільш обізнаних спеціалістів, які переймаються питаннями нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятості населення та нарівні з профспілками у тяжкі воєнні часи докладають зусиль заради дотримання трудових прав та гарантій наших спілчан.

Тож, голови Київської міської та обласних організацій Профспілки подякували заступнику начальника управління – начальнику відділу західного напрямку управління інспекційної діяльності у Київській області Людмилі ДУДАР та головному державному інспектору з питань праці Вікторії  ШАНДУРСЬКІЙ за надзвичайно фахове надання роз'яснень, конструктивний діалог та змістовну розповідь щодо особливостей трудових відносин у період воєнного стану.

Крім вищезазначеного, Президія розглянула не менш актуальне питання - вирішення під час війни соціально-економічних питань працюючих в АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», працівники якого сьогодні тримають інформаційний фронт.

Про напрями діяльності трудового колективу Суспільного в період війни та про особливості впровадження у Компанії грейдингової системи оплати праці, як сучасного підходу до визначення базової винагороди працівників, розповіла директорка з управління персоналом Суспільного Вікторія Сидоренко.

Дана тематика на сьогодні є вкрай актуальною також з огляду на плани Кабінету Міністрів щодо запровадження грейдів у 2024 році для державних службовців.

Учасниками заходу було з приємністю зазначено, що керівництво АТ «НСТУ», не зважаючи на брак державного фінансування, з розумінням ставиться до проблем людини праці і докладає максимум зусиль до забезпечення трудових прав та соціальних інтересів працівників Суспільного.

Голови Київської міської та обласних організацій Профспілки також взяли участь у семінарі та обговорили основні положення нової редакції Статуту Профспілки працівників культури України.

В ході дискусії досить вагомих та принципових пропозицій до даного документу надали присутні на засіданні голови обласних організацій Профспілки Надія Юшина (Харківська), Зоя Кадук (Кіровоградська), Тетяна Побережна (Вінницька), Анатолій Яловий (Дніпропетровська), Тетяна Яковенко (Київська), Петро Давидюк (Рівненська).

На сьогодні, формування статутних документів є однією з найбільш актуальних тем у Профспілці, адже у регіонах активно триває звітно-виборна кампанія, про що Профспілка інформує своїх колег як на офіційному сайті Федерації профспілок України, так і на сайтах територіальних профоб'єднань та на власних сторінках обласних організацій Профспілки у соціальних мережах. Робота в цьому напрямку триває.

IMG 0f39abc20957b8b50c54b6bff865f15b V

ЦК профспілки працівників культури України