IMG 1263

Дуже напруженим, насиченим подіями і небуденними справами було минуле п’ятиліття для Дніпропетровської обласної організації профспілки працівників культури. Тут були й численні «мирні» перемовини з органами влади, роботодавцями, керівниками громад з приводу фінансування та реформування галузі, збереження закладів і трудових колективів, які в більшості випадків завершувались позитивно, однак, в той же час двічі довелося відстоювати права членів профспілки і на акціях протесту в обласному центрі, а також неодноразово під час масових всеукраїнських профспілкових заходів в Києві. Додала проблем і війна, від якої вже прямо постраждали 54 культпрацівника з найбільш обстрілюваних ворогом регіонів – Нікополя, Марганця, Кривого Рога та інших.

Про все це згадувалось під час звітно-виборної конференції обласної організації профспілки, яка відбулося у Дніпрі 4 квітня за участі голови ЦК профспілки працівників культури України Галини Гайдук та її заступниці, голови Вінницької обласної організації профспілки Тетяни Побережної, а також заступника начальника управління культури, націй, релігій і туризму Дніпропетровської ОВА Світлани Світличної.

Відзначивши досягнення у роботі профорганізації, у своїй доповіді голова обкому профспілки Анатолій Яловий акцентував увагу й на проблемних питаннях. Незважаючи на зростання мінімальної заробітної плати протягом звітного періоду рівень життя працівників галузі все ж залишається низьким та не забезпечує реальних потреб працівників. Пандемія, а потім війна призвели до збільшення випадків, коли роботодавці намагались переводити працівників на неповну ставку, оголошували простій, примушували оформлювати відпустки без збереження заробітної плати. Протягом звітного періоду членські організації постійно боролись зі скороченням виплат надбавок та доплат до заробітної плати, необґрунтованим оголошенням простою під час ковіду та воєнного стану, проти практики призупинення трудових відносин.

IMG 1259

Питання зайнятості, оплати праці, інші проблеми працівників галузі неодноразово ставилися перед Кабінетом Міністрів України, Міністерством культури та інформаційної політики України і місцевими органами влади. Важлива увага приділялась також вдосконаленню колдоговірної, законотворчої та правової роботи (обком один з небагатьох має в штаті юриста – профспілкового адвоката), взаємодії з соціальними партнерами, збереженню в умовах децентралізації та реформування профспілкової організаційної структури, допомозі ЗСУ, постраждалим членам профспілки та внутрішньо переміщеним громадянам.

У виступі голови обкому профспілки йшлося й про завдання, які стоять зараз перед профорганізацією задля посилення соціального захисту працівників, збереження закладів та трудових колективів в умовах скорочення фінансування галузі через війну.

Делегати конференції в цілому дали високу оцінку роботі обкому профспілки, його виконавчого апарату, визначили пріоритети роботи на майбутній період.

Відзначивши активну роботу Дніпропетровської обласної організації з багатьох питань, голова ЦК галузевої профспілки Галина Гайдук зупинилась на головних напрямах роботи в нинішніх умовах. Вона наголосила на необхідності посилення державної підтримки закладів культури та підвищення рівня життя їх працівників.

Головою обласної організації Профспілки на новий термін обрано Анатолія Ялового.

Велику групу профактивістів було відзначено профспілковими нагородами.

IMG 1274

                 Прес-центр Дніпропетровського облпрофоб’єднання

Джерело:

http://www.doop.dp.ua/news/1170-i-pomichnik-i-zakhisnik