MyCollages 2 120123 

Внутрішні переселенці можуть оформити субсидію на оплату житлово-комунальних послуг.

Субсидія надається за місцем фактичного проживання особи. При цьому укладання договору наймання (оренди) житла не вимагається, а склад домогосподарства зазначається заявником у декларації.

Для отримання субсидії ВПО можуть звернутися особисто до одного із зазначених органів:

     уповноважена посадова особа виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади;

     центр надання адміністративних послуг;

     сервісний центр Пенсійного фонду України.

Крім того, житлову субсидію можна оформити в електронній формі, обравши один із сервісів:

     портал Дія;

     вебпортал електронних послуг ПФУ;

     мобільний додаток Пенсійного фонду України.

Для отримання субсидії необхідні такі документи:

     заява про призначення субсидії (за встановленою формою);

     декларація про доходи та витрати (за встановленою формою);

     дані про мешканців домогосподарства;

     паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);

     довідка про статус ВПО.

Зверніть увагу: розмір допомоги залежить від вартості житлово-комунальних послуг, якими користується родина, і від рівня її доходів. При цьому допомога на проживання, що надається ВПО, не враховується до сукупного доходу при призначенні житлової субсидії.

Дізнатися, чи призначили субсидію та її розмір, можна онлайн, скориставшись порталом subsidii.ioc.gov.ua. Пошук інформації у реєстрі здійснюється за адресою домогосподарства. Після заповнення необхідних даних з’явиться вся інформація про статус заяви на субсидію.

Працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

В Україні в межах програми з підтримки економіки навесні була запроваджена програма працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. За кожну таку людину держава сплачуватиме роботодавцю, який прийме її на роботу, по 6500 гривень протягом двох місяців.

У вересні Кабінет Міністрів розширив перелік закладів, які отримають компенсацію за комунальні послуги, якщо прихистять внутрішньо переміщених осіб. Право на компенсацію отримали не лише державні та комунальні підприємства, а і юридичні особи, ФОПи, релігійні організації та інші. Всі, хто готовий прихистити внутрішніх переселенців.

Компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб продовжать діяти у 2023 році. Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою вносяться зміни до Порядку надання такої компенсації на засіданні Уряду 10 січня 2023 року.

Рішення уряду передбачає доповнення механізмів фінансування програми, зокрема, за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (в межах фінансових можливостей) та інших джерел, не заборонених законодавством.

Сума компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО зросте до 6700 грн.

«Запропоновані зміни дозволять продовжити у 2023 році реалізацію даної програми, яка є затребуваною серед роботодавців. Минулого року нею скористались понад 10 тисяч підприємців. Вони отримали від держави компенсацію на загальну суму 200 млн грн за те, що взяли на роботу майже 16,5 тисяч внутрішніх переселенців», - заявила Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Прогнозні витрати Фонду на 2023 рік складають 308 млн грн при прогнозному працевлаштуванні 23 тис. осіб