IMG 20ea26e17490a3894e9a0727c9eac8fe V

         27 квітня, напередодні Всесвітнього Дня охорони праці, в Будинку профспілок в ході спільної наради було підписано Угоду про співпрацю між Дніпропетровським обласним об’єднанням профспілок та Південно-Східним межрегіональним управлінням Державної служби з питань праці.

 

        І це, як зазначив при відкритті заходу голова облпрофцентру Анатолій Яловий, дуже символічно, адже даний напрям роботи завжди був і залишається для профспілок області одним з найголовніших. Особливо зараз, в умовах війни, коли працівники отримують виробничі травми ще й від ворожих обстрілів. З метою посилення уваги до охорони праці, соціального захисту постраждалих профспілки області звертались до Уряду з пропозиціями, зокрема, щодо спрощення процедури розслідування таких нещасних випадків, повернення Держпраці призупиненого після початку війни права перевіряти підприємства. Наші пропозиції щодо спрощення процедури розслідувань враховані у постанові Кабміну з цього питання, прийнятій у січні цього року.

       Профспілки також приділяють велику увагу посиленню громадського контролю за забезпеченням належних і безпечних умов праці. Так, минулого року їх представники разом з первинними профорганізаціями  провели більше двох тисяч обстежень підприємств та склали відповідні акти про необхідність усунення виявлених порушень. І відзначимо, що до  більшості з них роботодавці дослухались. Важливо й те,що облпрофоб’єднанню вдається забезпечити участь профспілкових представників у всіх комісіях з розслідування нещасних випадків на виробництві, в т. ч. і в спеціальних (зокрема, й у тих випадках, коли потерпілі не є членами профспілок).

20230427 115522

        Спираються профспілки у цій важливій роботі й на допомогу спеціалістів Держпраці, що знайшло відображення й у згаданій  вище Угоді про співпрацю.

      На важливість  взаємодії з профспілками наголосили під час своїх виступів на заході  начальник Південно-Східного межрегіонального управління Держпраці Валерий Тригубенко, спеціалісти служби  - Алла Ламанова та Володимир Петровенко. Вони також поінформували учасників заходу стосовно новацій в законодавстві про працю та її охорону, аспектів роботи цього державного органу, а також відповіли на запитання присутніх.

       На честь Всесвітнього Дня охорони праці група представників профспілок та працівників Держпраці були відзначені Почесними грамотами президії облпрофобєднання.

                  20230427 110633

Прес-центр Дніпропетровського  облпрофобєднання