19

1. Як Ви охарактеризуєте стан з охороною праці в Україні під час воєнного стану. Які порушення техніки безпеки на робочих місцях найбільше привертають увагу профспілок?


- Стан охорони праці в першу чергу характеризується рівнями виробничого травматизму і професійної захворюваності. За даними Держпраці, у 2022 р. вони залишилися високими не дивлячись на те, що кількість працюючих у порівнянні з 2021 р. зменшилась більше ніж на 1 млн.
З початком повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних та здорових умовах праці. З’явилась велика кількість нових, у т.ч. смертельно небезпечних чинників в усіх галузях економіки.
Негативно вплинуло на безпечність праці також рішення Уряду щодо мораторію на здійснення державного нагляду у сфері охорони праці. На цьому ми постійно наголошуємо.
За період збройної агресії російської федерації під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 – зі смертельним наслідком. Безпосередньо внаслідок військової агресії під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 711 працівників, з яких 252 - зі смертельним наслідком.
Увага профспілок зосереджується не на окремих порушеннях техніки безпеки, хоча під час здійснення громадського контролю вони відзначаються, а на системних причинах виробничого травматизму, на підприємствах, в організаціях і установах, на діях, чи бездіяльності роботодавців, державних службовців.

2. Нещодавно завершено проект Міжнародної організації праці щодо підготовки нового законопроєкту про безпеку і здоров’я на робочому місці. Які підсумки цієї роботи?


- Проєктом планувалося прийняття законопроєкту, але на жаль відсутність впродовж останніх 4 років належного соціального діалогу призвела до затягування його розробки та погодження із профспілками і роботодавцями. Довгий час Мінекономіки не сприймало пропозиції і зауваження СПО об’єднань профспілок і СПО роботодавців до проєкту закону. І лише після того, як Міжнародна організація праці надала свої технічні рекомендації розробникам, значна частина найважливіших профспілкових пропозицій була сприйнята. Очікується найближчим часом розгляд проєкту в Уряді з наступною передачею його до Верховної Ради. Ось там у профільному парламентському Комітеті будемо намагатись відстояти й інші наші пропозиції.


3. Розкажіть про започатковану Вами за підтримки міжнародних профспілкових центрів і організацій програму короткострокових курсів для навчання мікронавичкам у будівництві?


- Нова професія за 10 днів. Здавалося б, - це неймовірно, такого не може бути та ще й під час війни. Але як з’ясувалося, - це абсолютно реально. Коли ми зустрілися зі слухачами- внутрішньо переміщеними особами, яких зібрав запроваджений Профспілкою будівельників України освітній проект – Хаб неформального професійного навчання мікронавичкам у будівельній справі на базі Броварського професійного ліцею, вони нам сказали, що спочатку в таке самі не вірили, особливо, коли дізналися, що здобуття нової професії безкоштовне. І коли пройшли оформлення і прийшли на перше заняття, в сучасно обладнані виробничі класи, переконалися у правильності зробленого ними вибору.
Пілотна група слухачів навчального курсу «Монтажник металопластикових конструкцій» у Хмельницькому вже завершила навчання. У Броварах випущено групу монтажників санітарно-технічних систем і устаткування. Зараз слухачі здобувають ще одну дефіцитну будівельну спеціальність лицювальник – плиточник, а з деяким часом ми навчатимемо зварювальників в Чернігівській, Полтавській, Харківській областях. Наше стратегічне завдання в організації таких курсів, - це запуск цілої системи набуття мікронавичок. Ми сподіваємось, що це долучить і роботодавців і державу до такої справи.

4. Під час воєнного стану профспілки продовжують здійснювати громадський контроль за додержанням законодавства про працю та охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, за навчанням ?


- Так, це роблять штатні і обрані виборними профспілковими органами представники з охорони праці. У 2022 році представниками профспілок проведено 8700 обстежень підприємств, організацій або їх окремих підрозділів на предмет дотримання роботодавцями законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, 1569 обстежень проведено спільно з представниками територіальних органів Держслужби України з питань праці. В результаті - виявлено 9978 порушень вимог відповідних законодавчих та нормативно-правових актів.
Слід зазначити, що 93 % виявлених порушень усувалися у строки, встановлені представниками профспілкових організацій. За результатами проведених перевірок, підприємств та/або їх структурних підрозділів роботодавцям, державним органам нагляду направлено 396 подань щодо виявлених порушень вимог законодавства про охорону праці, на 97 % цих подань отримано відповіді про вжиті заходи реагування.
Громадський контроль профспілок є потужним механізмом своєчасного виявлення небезпек, попередження виробничих, соціально-економічних ризиків.


5. «Запрацюють будівельники – відродиться Україна». Як профспілки долучаються до відродження країни?


- Викликана війною криза в економіці негативно відбилась й на діяльності підприємств будівельної галузі, частина яких знаходиться в простої й має зарплатні борги, втрачає кваліфіковані кадри. Не мають замовлень навіть цегельні заводи. Профспілка будівельників робить все можливе, щоб підтримати трудові колективи надаючи гуманітарну та фінансову допомогу працівникам.
Ми принципово реагуємо на непоодинокі факти використання роботодавцями неоформлених працівників, порушення трудового законодавства та правил охорони праці, приховування нещасних випадків.
Значну увагу Профспілка приділяє збереженні – на фоні масової міграції, мобілізації - трудових колективів та підготовці кваліфікованих кадрів у закладах профтехосвіти. Нещодавно у м. Дніпрі проведено тиждень будівельних професій «Моя професія – на благо України», спрямованому на підвищення престижу будівельних професій, підготовку кадрів нового рівня.
Разом з соціальними партнерами Профспілка працює над відновленням виробництва, забезпечення зайнятості, погашення зарплатних боргів, вирішення соціальних питань. Наполегливо працює над реалізацією тези «Запрацюють будівельники – відродиться Україна» та чекає такого ж підходу від влади.


6. Щорічно 28 квітня в понад 100 країнах світу, з метою привернення уваги суспільства і, головне, влади — до проблеми безпеки людини на робочому місці, відзначають Всесвітній День охорони праці. Під яким девізом цього року він проходить та які заходи плануються?


- День охорони праці в Україні, як і в усьому світі проходитиме цього року під девізом: «Безпечне та здорове робоче середовище - основоположний принцип та право на роботу». Стосовно нашої країни, створення на робочих місцях належних безпечних умов праці - це ще й пряме сприяння перемозі України.
Основоположний принцип означає, що держави – члени МОП зобов’язані дотримуватися стандартів безпеки праці і здоров’я на роботі за профільними конвенціями МОП навіть без їхньої ратифікації.
Тут безпека праці винесена на один щабель із принципами викорінення найгірших форм праці: примусова, дитяча, а також із засадничими правами свободи об’єднання і колективних переговорів та викорінення дискримінації в сфері праці.
У цьому році Держпрацею не створювався, як у мирний час, організаційний комітет з представників сторін соціального діалогу, який планував і затверджував відповідні заходи. Кожна членська організація ФПУ готується до відзначення цього дня за своїм власним планом. На загальнонаціональному рівні 27 квітня проводитиметься міжнародний вебінар за участю представників Уряду, Мінекономіки, об’єднань роботодавців та профспілок, Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH). 28 квітня ми вшануємо пам’ять працівників, які загинули на робочих місцях покладанням квітів до пам’ятного знаку в Соломенському районі м. Києва.

Розмову вів Юрій Работа