IMG 20240229 122824

29 лютого 2024 року у Києві у Будинку профспілок відбулась зустріч т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва з головами  територіальних організацій Профспілки працівників культури України, в якій взяв участь Голова ФПУ Григорій Осовий.

Зустріч вела голова ЦК Профспілки Галина Гайдук. У зустрічі також взяли участь Державний секретар Міністерства Юрій Лещук, директори департаментів і фахівці Міністерства, почесна голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна.

Було обговорено низку актуальних для спілчан питань щодо діяльності закладів культури в умовах війни та перспектив післявоєнної відбудови галузі.

IMG 20240229 110911

У вітальному слові Голова ФПУ Григорій Осовий гостинно привітав у стінах Будинку профспілок соціальних партнерів, з якими ведеться постійний діалог та налагоджена плідна співпраця. Він підкреслив, що подібний обмін думками дає чудову можливість більше дізнатись про ситуацію на місцях, про конкретні проблеми, які наразі вирішуються у сфері культури і мистецтв. Це дає можливість, як вищим профспілковим органам, так і владним структурам у своїх рішеннях врахувати думки фахівців та напрацьовані ними практики.

У обговоренні взяли участь члени ЦК Профспілки працівників культури України, голови її обласних осередків з Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Рівненької, Закарпатської, Запорізької, Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської, Сумської та ін. областей, м. Києва, керівники закладів культури з Київської області. Порушувались нагальні питання щодо бюджетного фінансування культурної сфери, соціально-економічного захисту її працівників, оплати праці, проведення атестації працівників галузі тощо.

IMG 20240229 125855

У виступах було відзначено позитивний розвиток соціального діалогу в галузі на державному рівні, що є досягненням керівництва Профспілки, йшлося про діяльність профспілок у обстоюванні прав працюючих в умовах воєнного стану, а також про шляхи післявоєнної відбудови.

Ростислав Карандєєв запевнив, що питання, які порушувались під час зустрічі, будуть опрацьовані у Міністерстві, та з більшості з них фахівці оперативно нададуть відповіді, або запропонують інструменти для їх вирішення. Для цього було запропоновано відновити практику особистих прийомів Міністра, його заступників та Державного секретаря міністерства.

- Профспілки це завжди активна позиція та дії на вирішення проблем працівників галузі, - зазначив т.в.о. міністра, - за власним досвідом знаю, що потрібно бути наполегливими у відстоюванні своїх цілей і перебувати у постійному діалозі з громадами та представниками влади. Хочу особисто подякувати Г.В. Осовому  за ту тісну співпрацю, яка у нас була протягом останнього часу, завдяки чому вже багато зроблено у контексті вирішення окремих питань, у т.ч. і державних завдань.

IMG 20240229 111601

Сьогодні я був на заході за участі високопосадовців з Генпрокуратури, де розглядалися питання, які стосуються подальшого розвитку деяких інфраструктурних проєктів у м. Києві, зокрема, щодо створення Національного будинку музики. Ми над цим працюємо, в тому числі за активної участі керівництва Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України, усім відомого Жовтневого палацу. Отже, все вирішують люди, і я думаю, що ця справа зрушиться, і деякі майнові об’єкти ФПУ, які наразі обмежені у своїй діяльності, будуть працювати на благо людей.

- Культура має на сьогодні стати одним з потужних інструментів стійкості і наближення перемоги, - сказав посадовець. - Впевнений, що в усіх наших починаннях можу покладатись, як на ФПУ, так і на галузеву профспілку, будемо йти далі і виступати одним культурним фронтом!

IMG 20240229 121543

Фахівці міністерства відповіли на запитання спілчан.

На завершення для учасників зібрання відбувся семінар за участі фахівців Державної реєстраційної служби Міністерства юстиції України, де було розглянуто питання про державну реєстрацію громадських формувань.

IMG 20240229 120745

IMG 20240229 112236

 Пресцентр ФПУ