20240520 110125 2

         20 травня 2024 року відбулось засідання Президії Федерації профспілок області.

         На порядок денний було винесено питання захисту трудових та соціально-економічних прав спілчан в умовах воєнного стану, в т.ч. шляхом звернення до суду.

         Засідання Президії розпочав Голова Федерації профспілок області Микола Колесник, який повідомив, що в умовах війни та законодавчих обмежень, членські організації ФПО працювали і працюють в екстремальних умовах. Проте усі членські організації ФПО не стояли осторонь вирішення питань захисту прав спілчан, вживали заходи для недопущення порушень трудових та соціально-економічних прав членів профспілок області.

         В узагальненій інформації головний правовий інспектор праці Апарату ФПО Вадим Дерун повідомив про особливості роботи Федерації профспілок області та її членських організацій із захисту трудових та соціально-економічних прав спілчан в умовах воєнного стану.

20240520 111149 4

         Звернув увагу, що найактивніше робота із захисту справ спілчан у 2023 році поводилась обкомам профспілок: освіти та науки, культури, охорони здоров’я, державних установ, ЖКГ, соціальної сфери та Вінницькою організацією профспілки працівників Укрпошти.

         Найбільш поширенішими питаннями, з якими члени профспілки звертались до профспілкових організацій, були питання пов’язані з оплатою праці, строками її виплати, розрахунками при звільненні, простоєм, порядком вивільнення працівників та переведенням їх на іншу роботу, істотними змінами умов праці, надання основних, соціальних відпусток та відпусток без збереження заробітної плати, призначення пенсії та інших.

         В підсумку, з метою встановлення нових конструктивних та ефективних завдань для підвищення рівня захисту трудових та соціально-економічних прав спілчан в умовах воєнного стану, визначення перспективних напрямків правозахисної роботи, Президією Федерації профспілок області було прийнято відповідну Постанову.

20240520 110156 2

Федерація профспілок Вінницької області