4.06.2024

4 червня ц.р. проведено чергове засідання Президії Миколаївської обласної ради профспілок.

Перед початком розгляду питань порядку денного голова облпрофради Любов Онищенко привітала Любов Назарову з переобранням на XXV звітно-виборній конференції головою обкому профспілки працівників культури на новий термін.

Начальник відділення НСПП у Миколаївській області Наталія Жуковська вручила голові облпрофради Любові Онищенко Сертифікат, який засвідчує, що вона пройшла тренінг для трудових арбітрів з розвитку soft-skills «Ефективна комунікація та медіація» та може виступати модератором ефективної комунікації та медіації.

З інформацією по основному питанню порядку денного засідання Президії «Про участь профспілок в оновленні законодавства про працю під час воєнного стану» виступила завідувачка відділу з правової роботи Олена Чернова.

В своєму виступі вона зазначила, що у період дії воєнного стану, який триває в Україні з 24.02.2022 по цей час, профспілки не полишають своїх спілчан без захисту та продовжують захищати трудові права працівників та забезпечувати їх соціальний захист шляхом створення належного законодавчого підґрунтя.

4.06.20241

Федерація професійних спілок України є координатором роботи по оновленню чинного законодавства, зокрема, проводиться правова експертиза законопроєктів, проєктів нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України тощо. Так, за час війни ФПУ опрацьовано більше 1600 проєктів нормативно-правових актів, у т.ч. законопроєктів ВРУ, які опрацьовувались на рівні спільного представницького органу профспілок, понад 500 з них від органів державної влади.

Звертає на себе увагу те, що у сфері охорони праці за період з 2022 року по квітень 2024 року ФПУ та її членськими організаціями опрацьовано 475 проєктів нормативно-правових актів, з яких 25 направлені на імплементацію до національного законодавства директив ЄС у сфері безпеки та здоров’я працівників на роботі.

Частина проєктів нормативно-правових актів ФПУ направляється на розгляд до членських організацій. Зокрема Миколаївською облпрофрадою опрацьовано всі отримані від ФПУ законопроєкти, та надано до них пропозиції та зауваження за наявності.

Поряд з цим облпрофрада працювала і з діючим законодавством, роз’яснювала спільчанам застосування тих чи інших норм трудового законодавства і не тільки. Така робота також є важливою, оскільки вважаємо, що належне застосування діючих норм трудового законодавства також є важливим проявом захисту прав працівників.

4.06.24

На усні звернення та звернення в телефонному режимі надавались відповідні консультації членам профспілок, головам галузевих та первинних профорганізацій. З часу відновлення роботи Миколаївської облппрофради (квітень 2023 року) з питань надання правової допомоги до спеціалістів облпрофради звернулось понад 140 осіб.

На сайті Миколаївської облпрофради розміщено 58 публікацій щодо роз’яснення трудового законодавства України.

В 2023 році для профспілкових активістів облпрофрадою, за участі фахівців Південного міжрегіонального управління Держпраці, Головного управління ПФУ в Миколаївській області, відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області, проведені постійно діючі семінари з наступних питань: «Основні положення Закону України «Про колективні договори та угоди», «Зміни в законодавстві щодо оформлення та оплати листків з тимчасової втрати працездатності», «Зміни в законодавстві щодо реєстрації колдоговорів. Особливості реєстрації колдоговорів в період дії воєнного стану», «Здійснення оцінки відповідності критеріям репрезентативності у період діє воєнного стану», «Розрахунок робочих місць осіб з інвалідністю», «Зміни в трудовому законодавстві під час воєнного стану», «Порядок виплат потерпілим на виробництві Пенсійним фондом України», «Психологічна підтримка на робочому місці», «Навчання ризикам, пов’язаних з вибухонебезпечними предметами».

Працює Університет правових знань, створений спільно з НСПП в Миколаївській області. В 2023 році на заняттях розглянуті питання: «Попередження конфліктів крізь призму професійної деформації», «Порядок виплат потерпілим на виробництві Пенсійним фондом України».

4.06.204

Прокоментовано Закон України «Про відпустки». Спільно з НСПП в Миколаївській області проведено круглі столи щодо обговорення законопроектів «Про колективні трудові спори», «Соціальний діалог».

Облпрофрадою також взято участь в обговоренні Антикорупційної програми ПФУ та його територіальних органів на 2024-2025 роки.

Робота над законопроектами триває.

Прес-центр Миколаївської облпрофради