7 main v1640384601
Профспілка працівників вугільної промисловості України наполягає у терміновому порядку розглянути питання виплатити заробітної плати шахтарям!
У зв’язку з критичною ситуацією, яка склалася на державних вугледобувних підприємствах з довготривалою невиплатою заробітної плати шахтарям голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін направив звернення до Прем'єр - міністра України Дениса Шмигаля, Першого віце-прем'єр – міністра України, Міністра економіки України Юлії Свириденко та Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Литвиненка.

У зверненнях наголошується на тому, що на сьогоднішній день заборгованість тільки за 2024 рік становить понад 740 млн. гривень.

Найбільша заборгованість із заробітної плати спричинена тривалою відсутністю напрямків відвантаження вугільної продукції з державних підприємств та накопичення її на складах, яка утворилася з лютого на активних підприємствах, зокрема, ДП «Львіввугілля» - понад 420 млн. грн. та ДП «Добропіллявугілля - видобуток» - понад 160 млн. гривень.

В цілому заборгованість є на всіх вугільних державних підприємствах та складає понад 2,1 млрд. грн., має системний характер та потребує негайного розгляду на рівні Уряду.

Незважаючи на те, що Міненерго вживає всебічних заходів для подолання енергетичних проблем, ситуація з реалізації вугільної продукції залишається вкрай напруженою та не вирішеною.

Напруженість у трудових колективах досягла критичної межі.

З метою недопущення дестабілізації ситуації в шахтарських колективах, некерованих страйків, тощо, для проходження сталого осінньо-зимового періоду Профспілка вимагає термінового розгляду Урядом питання щодо:

1. Розрахунків перед шахтарями за відвантажену та відфактуровану з державних підприємств на державні підприємства вугільну продукцію.

2. Закупівлі та розміщення на складах теплової генерації вугільної продукції, яка знаходиться на аварійних складах підприємств, з метою термінового погашення заборгованості з заробітної плати, сплати поточної заробітної плати, а також сталого проходження осінньо-зимового періоду 2024-2025 років.

3. Вжиття заходів з розгляду Урядом проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо погашення заборгованості державними підприємствами вугільної галузі з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та фінансових санкцій (пені та штрафів)», розробленого Міненерго.

Профспілка сподівається на вирішення порушеного питання.

Профспілка працівників вугільної промисловості України