IMG 20240919 101037

Актуальні питання діяльності Профспілки працівників культури України в умовах воєнного стану, питання соціально-економічного захисту працівників галузі культури та організація навчання профактиву розглянуто на засіданні Президії Профспілки, що відбулось у с. Поляна Закарпатської області 17-18 вересня ц.р.

Темі соціально-економічного захисту працівників культури Закарпаття в умовах воєнного стану було присвячено виступи Євгена Тищука - директора Департаменту культури Закарпатської обласної військової адміністрації, а також Наталії Товтин - голови Закарпатської обласної організації Профспілки.

У постанові Президії з цього питання головам обласних організацій Профспілки рекомендовано взяти до уваги досвід Закарпатської обласної організації Профспілки та активізувати соціальний діалог на регіональному рівні задля забезпечення соціально-економічного захисту працівників культури, збереження профспілкового членства та посилення комунікації з керівниками територіальних громад.

З питання про роботу та подальші дії Профспілки працівників культури України, її організацій щодо виконання статутних завдань в умовах воєнного стану виступили голова Профспілки працівників культури України Галина Гайдук, голови територіальних організацій Профспілки. Йшлося про те, що після VIII з’їзду Профспілки, який відбувся 4 липня 2024 року, від делегатів з’їзду до Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Міністерства культури та інформаційної політики України та інших профільних державних інституцій направлено Звернення стосовно актуальних соціально спрямованих питань та щодо захисту працівників.

IMG 20240919 101318

У рамках соціального діалогу спільно з МКІП Профспілка долучилася до розроблення Стратегії розвитку культури, проведено робочі наради для головних бухгалтерів територіальних організацій та членами Ревізійної комісії Профспілки, Профспілка бере участь у бюджетному процесі на 2025 рік як на національному, так і на регіональному рівні, триває співпраця з міжнародними профоб’єднаннями у сфері культури. Також було зазначено про активізацію інформаційної роботи Профспілки, спрямованої на створення веб-сторінок Профспілки у соцмержах, сайту Профспілки, а також впровадження мобільного застосунку «Профспілка цифрова».

Акцентувалось на тому, що у центрі уваги діяльності організацій Профспілки залишається фінансова підтримка спілчан, постраждалих від збройної російської агресії, донати на потреби ЗСУ, волонтерство, посильна допомога внутрішньо переміщеним особам тощо.

IMG 20240919 102015

У постанові Президії з цього питання передбачається активізація роз’яснювальної роботи, спрямованої на мотивацію профспілкового членства, особливо серед молодих працівників закладів культури, спортивних організацій та медіа. Територіальним організаціям Профспілки рекомендовано приєднатися до мобільного застосунку «Профспілка цифрова», що запроваджує ФПУ, з метою його використання, як ефективного цифрового інструмента у профспілковій роботі.

У постанові Президії з питання про організацію навчальних заходів для членів ЦК і президії ЦК Профспілки, профспілкового активу, із залученням міжнародних партнерів, зазначено, що на виконання Стратегії діяльності Профспілки на 2024-2028 рр. визначено новий підхід до навчання профспілкового активу. Профспілка розробила попередній план з формування навчальних програм та семінарів з участю як Міжнародної федерації акторів та Європейського регіонального відділення ЮНІ-Європа, так і вітчизняних експертів і науковців.

IMG 20240919 102309

У 2025 році Профспілка планує започаткувати проведення семінарів-зустрічей з профактивом первинок кількох областей в онлайн режимі один раз на квартал та проведення навчальних семінарів та тренінгів за наступною тематикою:

-     мотивація профспілкового членства;

-     правові основи соціального партнерства. Колективні договори;

-     профспілкова діяльність в умовах воєнного стану;

-     протидія мобінгу на робочому місці;

-     мінна безпека;

-     зміни до законодавства про працю;

-     діловодство в організаціях Профспілки;

-     організаційна робота в організаціях Профспілки;

-        безбар’єрність.

IMG 20240919 101117

Під час перебування членів Президії на Закарпатті відбулись робочі зустрічі з представниками Іршавської міської територіальної громади, керівництвом Академії культури і мистецтв Закарпатської обласної ради (м.Ужгород), Закарпатської обласної ради профспілок, санаторію «Поляна» ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та ін.

IMG 20240919 102042

Пресцентр ФПУ