РОВНО

 

Федерація профспілок Рівненської області звернулась із заявою до Верховної Ради України, В. о. Президента України О.В.Турчинова, Кабінету міністрів України, Федерації профспілок України.

 

«У складних умовах, у яких зараз перебуває країна, при спустошеній державній казні, довготривалому спаді виробництва, колосальному зовнішньому боргу, які дістались у спадок від старої влади, профспілки Рівненщини вважають, що однією з передумов встановлення в Україні громадянського спокою та економічної стабільності має бути справедливий розподіл міри відповідальності між державою, бізнесом та громадянами, - говориться у документі. - При цьому ми розуміємо та усвідомлюємо, що антикризові рішення, ініційовані Урядом та прийняті Верховною радою України – це необхідний, хоч і не популярний, метод для виведення країни з економічного колапсу.

 

Тому ми говоримо «так» декриміналізації та детінізації економіки, встановленню справедливості у системі оподаткування доходів, введенню податків на багатство та єдиних правил щодо пенсійного забезпечення громадян. Ми висловлюємо «ні» спробам перекладення проблем країни на її населення через нецільові витрати енергетичних підприємств, застосування тіньових та корупційних схем, неефективну організацію виробництва. Очікуване підвищення ціни на газ особливо непокоїть людей. Адже у наслідок підвищення тарифу на блакитне паливо на 50 відсотків та збільшення вартості електроенергії - на 40, сума, яку доведеться платити населенню за підвищення тарифів, зросте у рази.

 

Якщо сьогодні тільки 15 тисяч сімей в області отримують субсидії на житлово-комунальні послуги, то, з підвищенням тарифів на послуги, сімей, що опиняться перед борговою прірвою, буде набагато більше. Але цей утиск можна зменшити за рахунок використання населенням газу вітчизняного виробництва. Зараз складова ціни газу у тарифах на енергоносії сягає до 70 %. Блакитне ж паливо, що видобувається в Україні, на думку експертів, - у п’ять разів дешевше за імпортований російський газ. Тому люди повинні знати, хто видобуває український газ, хто ним насправді користується, яка його собівартість, куди він продається і яка його ціна. Діалог з народом щодо ведення нової цінової політики у такій життєво важливій сфері повинен бути відкритим та прозорим.

 

Вимагаємо розібратися і дати пояснення людям, чому такий жорсткий механізм застосовано проти власного народу, чому залишаються корупційність і закритість у діях високопосадовців. Закликаємо нову владу і роботодавців викорінити старі методи перекладання проблем країни на плечі простих людей».

 

                                                     Федерація профспілок Рівненської області