122

З ініціативи профспілки галузі 21 червня відбулася II Всеукраїнська проща медичних працівників до Храму Святого Пантелеймона у селі Шевченкове Галицького району Івано-Франківської області. Проща пройшла за сприяння департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, Галицької райдержадміністрації та райради.

До найдревнішого у Галичині Храму XII століття, щоб провести спільну молитву, прибули медики не тільки з Прикарпаття, а й Рівненщини, Львівщини, Тернопільщини, Чернівців, Волині та Закарпаття. Паломництво медичних працівників саме до Храму Святого Пантелеймона є символічним, адже цей святий був лікарем і цілителем, його вважають покровителем і захисником медиків.

На Прощу прибули також помічник Міністра охорони здоров’я з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями Леся Брацюнь та Голова Правління ВГО «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» Василь Князевич. Високопреосвященний Архієпископ Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин) відправив Архієрейську Святу Літургію за участю духовенства різних конфесій. Він наголосив, що професія медика є служінням ближньому і побажав, щоб Святий Пантелеймон був для лікарів та медсестер прикладом відданості та самопожертви.

«Ця святиня з такого древнього часу збережена Господом для нас, щоб ми сьогодні могли набратися сили духу для того, щоб допомагати людям. Дай Боже щоб і надалі за опікою Святого Пантелеймона робилася ця велика справа – поєднання церкви і медицини. З давніх-давен над станом людини разом працювали як священнослужителі, так і медики. І ця спільна робота дає гарний результат. Нам усім потрібне Боже благословення. Ми знаємо, що багато знаних лікарів, світил медицини були релігійними. Багато з них мали свої приватні каплиці, у яких молилися перед важкими операціями. При лікарнях були каплиці, які ми сьогодні відновлюємо. Адже якщо поруч лікаря є священик – це дуже добре. Коли вони разом приходять до людини, досягається позитивний результат – оздоровлюється і душа, і тіло», - сказав у своєму коментарі Митрополит Івано-Франківський Володимир.

Директор департаменту охорони здоров’я ОДА Роман Мельник у свою чергу подякував Архієпископу та священикам за спільну плідну роботу: «Я низько вклоняюся Владиці та всім духовним наставникам за ту роботу, яку вони проводять разом з нами. Я щиро дякую за капеланство, яке на сьогодні посіло гідне місце у наших медичних закладах. Я радий, що ми започаткували таку добру справу і маємо у кожній лікарні капелана».

Він також відзначив непересічну роль медиків під час Революції національної гідності. «Я щиро дякую медикам, які віддавали свої сили і душу пораненим на Майдані. Зокрема лікарям швидкої допомоги, які у найважчі дні працювали у Михайлівському соборі у Києві. Я вклоняюся всім, хто сьогодні надає допомогу нашим людям», - сказав Роман Мельник.

«Мене дуже тішить, що сьогодні до Храму прийшла така кількість людей. Нам треба тут збиратися, відчувати енергетику намоленої сотнями років землі і нести її в душі. Від Департаменту охорони здоров’я, облдержадміністрації бажаю всім добра і здоров’я, Божої ласки над нашою країною», - зазначив він.

Під час Прощі відбулася спільна молитва за єдину соборну незалежну Україну, за мир у державі, та за медичних працівників. Також транслювався документальний фільм про роботу медиків-волонтерів під час Революції національної гідності, були оприлюднені свідчення про допомогу в умовах бойових дій. Проводилася і робота в групах, де прочани мали змогу поділитися своїми враженнями, емоціями, поспілкуватися з колегами-медиками. На завершення відбувся молебень, мирування і благословення в дорогу.

Рада профспілок Івано-Франківської області