DSC02314

 

 

19 червня 2014 року у залі засідань облпрофради проведено п’ятий пленум Чернівецької обласної ради профспілок під гаслом «Сила профспілок в їх єдності» на якому розглядалися питання «Про виконання Заходів, розроблених відповідно до резолюції VI з'їзду ФПУ та XXIV міжспілкової звітно-виборної конференції профспілок Чернівецької області та стан соціально-економічного захисту працюючих у сучасних умовах».

Президія облпрофради проаналізувавши стан справ фінансово-економічного захисту в умовах фінансово-економічної кризи, втратою ринків, в насідок чого скорочується виробництво, зростає безробіття та заборгованість з виплати заробітних плат, в умовах зростання цін на комунальні послуги та продовольчі товари, прийнято рішення винести ці питання на засідання Пленуму облпрофради. Поряд з аналізом ситуації довкола стану справ, яка є на сьогодні в соціально-економічному, трудовому захисті наших працюючих були розкриті не тільки критично-висловлені зауваження по окремим напрямкам діяльності, але й надані конкретні пропозиції щодо виходу з цієї ситуації.

У доповіді Голови Чернівецької обласної ради профспілок Шкварковського Володимира Антоновича дано вичерпний аналіз ситуації стану справ соціально-економічного становища області, щодо створення в трудових колективах умов на гідну працю,  забезпечення соціальних гарантій працюючим, виконання норм територіальної та галузевих угод, колдоговорів.

Основним завданням профспілок Буковини сьогодні є збереження трудових колективів та недопущення зупинки роботи підприємств області. Відновлення бюджетоутворюючих галузей.

 Голова окреслив основні напрями роботи, на яких необхідно сконцентрувати спільні зусилля:

1. Поступово нарощувати долю заробітної плати в собівартості продукції на протязі наступних 2-3-х років до рівня 15-20%.

2. Недопущення замороження мінімальної заробітної плати.

3. Підвищення рівня мінімальної зарплати вдвічі.

4. Спільними зусиллями разом з соціальними партнерами забезпечити зниження та ліквідацію такого ганебного явища як заборгованість із виплати заробітної плати.

5. Для нарощення обсягів виробництва необхідно розробити програми «депресивних» районів, там де присутній великий надлишок робочої сили, тобто, навантаження на одне робоче місце значно перевищує середні показники.

6. Недопущення скорочення чисельності працюючих в економіці області.

7. Спільно з соціальними партнерами забезпечити контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємств-банкрутів.

8. Забезпечити на підприємствах краю належні та безпечні умови праці.

9. Звернутися до КМУ з пропозицією прийняти постанову, в якій би передбачалося вразі затримки виплати роботодавцем заробітної плати працівникові, нараховувати пеню за кожен день затримки на користь працівника.

10. Співпраця та створення профспілок на рівні представників приватного бізнесу, що гарантуватиме достойні умови праці, та складання трудового контракту.

Допомогти у реалізації поставлених цілей, пообіцяли представники депутатського корпусу Буковинської влади.

Питання по даних проблемах профспілки підніматимуть на засіданні трьохсторонньої соціально-економічної ради, адже переконані, що слідувати за європейськими стандартами умов працевлаштування, потрібно не тільки словом, а й ділом.

В роботі пленуму взяли участь представники соціального партнерства: Голова обласної Ради Гайнічеру М.І. та Голова Федерації роботодавців області Бузинський М.Д..

V пленум Чернівецької обласної ради профспілок пройшов конструктивно, злагоджено, на високому організаційному рівні.

 

Доповідь

Є.В.Паливода,

Завідувач відділом з питань захисту

соціально-економічних та духовних інтересів трудящих

 

DSC02336