97549

Актуальні питання участі профспілок у контролі за впровадженням системи моніторингу урядових доповідей до наглядових органів Міжнародної організації праці обговорено під час семінару-тренінгу, який відбувся 22 березня у Києві.

У заході взяли участь та виступили заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець, національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, головний спеціаліст з питань діяльності трудящих Будапештського бюро МОП Овідіу Журка, представники ФПУ, КВПУ та інших національних профоб’єднань.

Учасники семінару обговорили результати використання інформації, отриманої на попередньому семінарі з наглядових механізмів МОП, провели у зв’язку з цим ретельний порівняльний аналіз досягнень і уроків такої роботи, а також розглянули пріоритетні Конвенції МОП та їх роль у впровадженні міжнародних трудових стандартів в Україні. Особливу увагу було приділено ролі профспілок у посиленні громадського контролю за дотриманням українського трудового законодавства та Конвенцій МОП у цій сфері.

«Україна зараз стоїть тільки на початку великої роботи, щоб положення Конвенцій МОП перенести у національне законодавство, а також створити відповідну практику їх реалізації, - наголосив в ексклюзивному інтерв’ю нашому кореспонденту головний спеціаліст з питань діяльності трудящих Будапештського бюро МОП Овідіу Журка. – Нажаль, на цьому шляху не уникнути численних звинувачень з боку профспілок тому що, на практиці втілення норм цих Конвенцій мають місце. Треба сказати, що цей моніторинг імплементації Конвенцій МОП з боку профспілок є важливим аспектом в їх діяльності».

А яка позиція у цьому питанні профспілок?

«Перш за все, хотів би подякувати Міжнародної організації праці за цей проект, велику допомогу у здійсненні заходів, що сприятимуть дотриманню трудового законодавства, - сказав заступник Голови ФПУ Сергій Українець. - Нам дійсно треба акцентувати увагу на виявлення конкретних фактів порушень та забезпеченні трудових прав працівників. Ми в Україні за 21 рік здійснили велику кількість ратифікацій міжнародних конвенцій та законів. Проблема у реалізації цих правових норм на практиці. На жаль, реалії у тому, що щоденно порушуються норми як українського трудового законодавства, так і міжнародні конвенції. МОП – це міжнародна міжурядова організація. Після ратифікації Конвенцій МОП Україною, вони вже стають частиною національного законодавства і уряд має нести відповідальність за дотримання їх норм. Нажаль, у судах немає навіть збірника багатьох Конвенцій. А це ж норми права. Якщо суд захищає права громадянина, він має взяти норми як українського законодавства, так і міжнародні конвенції. Зараз, якщо нам вдасться змінити психологію органів влади, судів з тим, що всі мають ставиться до норм конвенцій так само, як до норм національного законодавства, ми зможемо зрушити це питання. Тут значна роль належить саме профспілкам. А такі семінари-тренінги будуть сприяти прискоренню позитивних процесів у цій сфері».

Що ж потрібно зробити для удосконалення системної правоохоронної роботи по дотриманню трудового законодавства? Як зазначив Сергій Українець, для того, щоб працювати ефективно, необхідно державі, профспілкам і роботодавцям об'єктивно і однаково бачити важливі процеси, а саме забезпечення трудових прав, обсяги порушень та поновлення порушених прав, роботу превентивних механізмів, у т.ч. колективних договорів, галузевих угод та Генеральної угоди. Ця робота має бути спільною та системною. Про це до речі говориться і у відповідній постанові Ради ФПУ про удосконалення забезпечення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства, у т.ч. й у сфері охорони праці.

Учасники семінару прийняли рішення продовжити роботу у напрямку посилення громадського контролю за впровадженням системи моніторингу урядових доповідей до наглядових органів МОП.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2013 063 021