IMG 20230302 123834

2 березня у змішаному форматі відбулося засідання Президії ЦК Профспілки. На порядку денному було розглянуто шляхи вирішення питань щодо забезпечення прав працівників вугільної галузі на оплату праці та соціальні гарантії.

 

В роботі Президії взяли участь голови територіальних та первинних організацій Профспілки,від Міненерго України – директор департаменту вугільно- промислового комплексу Андрій Синюк, начальник управління трудової, соціальної пролітики та гендерної рівності Татяна Левчук,голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, представник ТОВ «ДТЕК Енерго» Олександр Туров, голова Всеукраїнського об'єднання організацій роботодавців «Федерації роботодавців паливно- енергетичного комплексу України» Анатолій Татаринов, а також члени виконавчого апарату ЦК Профспілки.

На початку засідання очільником Профспілки Андрієм Зиміним було озвучено нагальні питання, які потребують вирішення.
Зокрема:
- виплата заробітної плати та визначення термінів погашення заборгованості з неї на вугледобувних підприємствах галузі,яка станом на 01.03.2023 року становить 808 млн. грн.
- здійснення оплати за відвантажене вугілля;
- погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам підприємств, які знаходяться та тимчасово окупованій території або в зоні бойових дій, в тому числі тим, які залишені для виконання адміністративних функцій підприємств, як юридичних осіб;
- ініціювання Міністерством енергетики перед Урядом України удосконалення механізму зарахування внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, з метою реалізації права працівників на страховий стаж та соціальний захист.

Андрій Зимін також звернув увагу присутніх на низький рівень заробітної плати шахтарів. Зокрема, він зазначив наступне. Галузева мінімальна гарантія з оплати праці, як основа для розрахунку тарифних ставок та окладів на підприємствах всіх форм власності у вугільній галузі, з 01.12.2022 року розраховується з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у розмірі 2684 грн., який за Законом про бюджет на 2023 рік буде залишатися незмінним протягом поточного року.

І це при тому, що фактичний реальний прожитковий мінімум в Україні складає 6500 грн., що у 2,6 рази більший за затверджений бюджетом. При цьому у Держбюджеті України на 2023 рік рівень загальної інфляції складає 28,0%. Крім того, Законом України про Держбюджет на 2023 рік передбачено призупинення дії Закону «Про індексацію доходів населення». Тому індексація щодо заробітної плати у поточному році не буде нараховуватися.

Зважаючи на це, і неминуче стане підвищення протягом року цін та тарифів на житлово-комунальні послуги, подорожчання продуктового кошика. Встановлена мінімальна галузева гарантія не відповідає рівню для забезпечення потреб життєдіяльності шахтарів та їх родин, що особливо відчутне в умовах воєнного стану.
У зв’язку з цим на виконання протокольного рішення наради в Міністерстві енергетики України від 15 лютого поточного року під головуванням Першого заступника Міністра Ю. Власенка була проведена нарада керівників Сторін – підписантів Галузевої угоди.

За результатами наради домовленості керівники Сторін, з метою вирішення питання підвищення рівня оплати праці доручили Міненерго звернутися до Міністерства фінансів України стосовно необхідності надання у 2023 році державної підтримки на реалізацію заходів з технічного переоснащення державних вугледобувних підприємств та про результати розгляду порушеного питання поінформувати Сторони Галузевої угоди.

Також у своєму виступі голова Профспілки порушив злободенне питання для всіх підприємств. Це невирішеність питання щодо погашення або реструктуризації заборгованості державних вугледобувних підприємств зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за попередні роки та тенденція росту таких боргів у зв’язку з несвоєчасністю і неповнотою перерахування внесків у поточному році.

Як наслідок, за інформацією територіальних та первинних організацій Профспілки, враховуючи наявність вищезазначених боргів постає питання несправедливого нарахування і виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, розмір якої нараховується з розміру мінімальної заробітної плати без врахування фактичної заробітної плати працівника.

Удосконалення діючого механізму з зарахування коштів єдиного соціального внеску має дуже важливе соціальне значення і пов’язане з неможливістю ефективного лікування під час тимчасової непрацездатності людини, своєчасного оформлення пенсії й взагалі є - грубим порушенням конституційного права працівників на соціальний захист і охорону їх здоров’я та потребує негайного вирішення шляхом внесення відповідних змін до законодавства.

Залишаться невирішеним питання щодо відновлення права на пенсію за віком на пільгових умовах окремим категоріям працівників, зайнятих на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу.

В свою чергу представниками Міністерства енергетики були надані відповіді та роз’яснення на порушені керівником Укрвуглепрофспілки питання.

Зокрема, директор департаменту Міненерго Андрій Синюк у своєму виступі зазначив наступне.

Міністерство енергетики України сформувало та направило до Міністерства фінансів України всі необхідні документи щодо фінансування галузі у 2023 році, а також було направлено звернення щодо виділення коштів на технічне переоснащення шахт, що в свою чергу дозволить збільшити видобуток вугілля .
Стосовно підвищення тарифних ставок працівникам вугледобувних підприємств директор Департаменту зазначив, що таке підвищення потребує визначення фінансової спроможності кожного підприємства.

Позицію Міністерства енергетики щодо сплати ЄСВ Міністерство фінансів не підтримує і вважає, що вугледобувні підприємства мають сплачувати даний внесок із оплати за відвантажену продукцію.

Начальник управління трудової, соціальної політики та гендерної рівності Міністерства енергетики України Тетяна Левчук наголосила, на тому, що для підвищення рівня заробітної плати необхідно винайти джерела фінансування. Стосовно Списків № 1 та № 2-вирішення даного питання залежить від Регуляторної служби України, куди і було скеровано відповідне звернення Міненерго.

В обговоренні питання порядку денного взяли участь: Древаль П. П., Сиротюк Р. П., Щербань В, П., Віхоть Р. Г., Ярема, С. Ф., Юнак С. І.

Представник ТОВ «ДТЕК Енерго» Олександр Туров у своєму виступі доповів про ситуацію на підприємствах приватного сектору в наявних умовах дійсності і зазначив, що « Павлоградвугілля» працює на максимальний видобуток вугілля. Також представником компанії ДТЕК було зазначено, що незважаючи на військові дії машинобудівники ХМЗ « Світло шахтаря» та «Дружківський машинобудівний завод» працюють на відновлення техніки, а також виготовляють нову. Було відмічено, що на підприємствах ТОВ «ДТЕК Енерго» відсутня заборгованість по заробітній платі та сплаті ЄСВ.

Голова Всеукраїнського об'єднання організацій роботодавців «Федерації роботодавців паливно- енергетичного комплексу України» Анатолій Татаринов у своєму виступі наголосив на необхідності державної підтримки на модернізацію та технічне переоснащення державних вугледобувних підприємств, що в свою чергу впливає на підвищення рівня заробітної плати.

Перед присутніми виступив Голова ФПУ Григорій Осовий, який зупинився на проблемах повоєнної відбудови та подальшого розвитку енергетичної галузі в Україні.

Енергетична криза під впливом війни росії проти України примушує світову спільноту думати як у подальшому вибудовувати політику у галузі енергетики з урахуванням існуючих викликів, - сказав він і зазначив, що допоки Програм економічного відновлення промисловості в державі не затверджено, але над цим працюють соціальні партнери. Профспілки зокрема підтримують пропозицію роботодавців щодо необхідності проведення профільним комітетом ВР з питань економічного розвитку комітетських слухань з питань повоєнного відродження України.

Під час відповідей на запитання членів президії було висвітлено низку актуальних питань, над якими наразі працює ФПУ, а саме- щодо погашення боргів по зарплаті, збереження трудового потенціалу країни після завершення війни, про надання гуманітарної допомоги спілчанам, які постраждали внаслідок бойових дій, а також ВПО у профспілкових санаторіях,. Була також порушено питання бронювання для шахтарів, що підтримується ФПУ та ін.

На порядку денному було розглянуто ряд питань, що стосуються організаційної діяльності Профспілки. З усіх обговорених питань було прийнято відповідні рішення. 

 

Профспілка працівників вугільної промисловості України

https://www.prupu.org/news/24228/