В організаціях профспілок Кіровоградщини розпочалася звітно-виборна кампанія. 16 травня 2024 р. на старт вийшла обласна організація Профспілки працівників культури, яка, незважаючи на складну ситуацію в країні, працювала, можна сказати, з подвійною енергією, забезпечуючи культурний фронт.

Делегати 25-ї звітно-виборної конференції дали високу оцінку діяльності голові обкому профспілки Зої Кадук: це людина, яка знає і керівників різного рангу, і спілчан, та користується незаперечним авторитетом і в області, і в ЦК профспілки, тому одноголосно довірили їй очолювати «культурний» обком.P40514-121626 - копия d558a
Звітуючи роботу за 5 років, Зоя Миколаївна наголосила, що конференція – це підсумок напруженої праці всієї профспілкової спільноти, кожного профактивіста. Це був насичений комплексом стресових факторів період, які об'єднали, загартували та наповнили новим змістом кожну організацію. Вона зокрема зупинилася на питаннях щодо ситуації у закладах культури в процесі адміністративно-територіальної реформи (доводилося боротися буквально за життя кожного закладу), всеохоплюючого реформування трудового законодавства, роботи в умовах карантину, а потім – війни.
Президія обласної організації профспілки зверталася до голів ОДА, депутатів обласної ради, новостворених районних, міських і селищних рад із нагадуванням, що питання збереження і розвитку закладів культури, спорту вирішуються на теренах регіону і ніхто не відміняв конституційне право українців на отримання культурних послуг.P40514-113543 - копия 9d974
Війна змусила профорганізації спрямовувати свої зусилля перш за все на допомогу постраждалим від російської агресії, ЗСУ і теробороні, а також членам профспілки, мобілізованим до війська. Кожна організація профспілки долучилася до волонтерської діяльності. Однак, незважаючи на воєнний стан, обком профспілки не припиняв виконання своїх статутних зобов'язань. Працюючи онлайн чи офлайн, він не залишав без уваги профорганізації, жодного спілчанина, надавав методичні рекомендації, роз'яснення, зокрема законодавства у сфері трудового права.
Повсякденна увага приділялася питанням оплати праці, виплат соціальних гарантій, адже карантинні обмеження у роботі закладів культури та спорту, заборона проведення масових заходів, реорганізація, переведення працівників на неповний оклад, потім воєнні дії, суттєво позначилися на статках членів профспілки. Встановлені законодавством соціальні гарантії у більшості громад зменшені до мінімальних. Вкрай болючою залишається тема роботи на неповні ставки, відпусток без збереження зарплати. Великою проблемою для профспілки стали останні зміни в законодавстві, якими змінено порядок формування зарплати. Законодавець скасував норму, згідно з якою розмір тарифної ставки працівника І розряду на рівні або вище мінімальної зарплати. Питання співвідношення оплати за некваліфіковану та кваліфіковану працю, забезпечення міжкваліфікаційної диференціації, визначення конкретного переліку доплат, надбавок, що включаються до мінімальної зарплати, повністю перенесено у площину колдоговірних відносин. Звичайно, підкреслила Зоя Кадук, найгірше у цій ситуації бюджетникам, адже зарплата формується за ЄТС. На сьогодні співвідношення між окладом працівника І тарифного розряду та мінімалкою становить 46 відсотків. Тобто викликів вистачає. Виступаючі з різних закладів культури додали до загальних проблем власні, тож працювати обкому профспілки у новому терміні є над чим.
Голова ФПО Максим Баланенко, який взяв участь у роботі конференції, зазначив, що у звітному періоді на плечі і обкому, і Федерації випало стільки випробувань, які не переживали цілі покоління. Він висловив вдячність профлідерам, які знаходять сили працювати на основному робочому місці та займатись профспілковими справами.

Детальніше: http://www.fpo.kr.ua/

Федерація профспілок Кіровоградської області