NSPP

Упродовж січня-вересня 2016 року в результаті заходів, здійснених Національною службою посередництва і примирення (далі – НСПП) під час сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 504 млн. 561,7 тис. грн. або 62,5% від загальної суми боргу (807 млн. 165,1 тис. грн.).

За цей період Службою проведено 1784 примирні процедури, спрямовані на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 1684 узгоджувальні зустрічі, 85 засідань примирних комісій та 15 засідань трудового арбітражу.

Упродовж січня-вересня 2016 року НСПП сприяла вирішенню 169 КТС(К) (3 – на національному, 4 – на галузевому, 5 – на територіальному, 157 – на виробничому рівнях), участь в яких брали близько 2,1 млн. працівників майже 11,5 тис. суб'єктів господарювання.

Упродовж дев'яти місяців 2016 року Службою зареєстровано 195 вимог у 102 спорах (2 – на національному, 1 – на галузевому, 2 – на територіальному, 97 – на виробничому рівнях), зокрема у вересні 2016 року – 43 вимоги у 7 спорах (1 – на національному, 1 – на галузевому, 5 – на виробничому рівнях).

За сприяння НСПП упродовж січня-вересня п. р. вирішено та знято з реєстрації 95 спорів (2 – на територіальному, 93 – на виробничому рівнях) та 167 вимог, зокрема у вересні п. р. – 4 спори на виробничому рівні та 26 вимог.

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) упродовж січня-вересня ц. р. НСПП здійснювались заходи щодо усунення 656 чинників, які призвели до загострення стану СТВ (далі – чинники) на 737 підприємствах у 583 випадках ускладнення стану СТВ (далі – випадки) (16 – на територіальному, 567 – на виробничому рівнях).

Зокрема, упродовж вересня п. р. НСПП з метою запобігання виникненню КТС(К) взято на облік 34 випадки (2 – на територіальному, 32 – на виробничому рівнях) та 37 чинників на 42 підприємствах.

Так, упродовж дев'яти місяців п. р. за сприяння НСПП знято з обліку 331 випадок (3 – на територіальному, 328 – на виробничому рівнях) та усунено 375 чинників на 390 підприємствах, зокрема у вересні п. р. – знято з обліку 24 випадки та усунено 34 чинники на 21 підприємстві.

Завдяки превентивним заходам НСПП лише 48 випадків (8,2% від загальної кількості) стали предметом виникнення КТС(К).

Загалом, з початку року відбулось 3 страйки та 110 акцій соціального протесту, у яких взяли участь майже 27,3 тис. найманих працівників 256 підприємств, зокрема у вересні 2016 року наймані працівники провели 13 акцій соціального протесту.

Упродовж січня-вересня п. р. НСПП проведено 66 засідань Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

За результатами проведеної роботи визнано репрезентативними:

– на національному рівні – 1 всеукраїнське об'єднання профспілок та 1 всеукраїнське об'єднання організацій роботодавців;

на галузевому рівні – 5 всеукраїнських галузевих профспілок та 1 об'єднання організацій роботодавців;

– на територіальному рівні12 обласних організацій профспілок та обласних організацій роботодавців.

Управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання