i076769

 

 

16 листопада 2016 року у Комітеті Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності відбулися комітетські слухання на тему: «Забезпечення дотримання прав споживачів фінансових послуг та ошуканих вкладників фінансових установ».

У заході під головуванням народного депутата України Тимошенко Ю.В. взяли участь народні депутати України, представники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Генеральної прокуратури України, Національної поліції України, фахівець Правової та технічної інспекції профспілок, громадські організації ошуканих вкладників фінансових установ тощо.

Щодо термінового вжиття заходів по невідкладному захисту прав вкладників, які втратили свої заощадження та визначення дієвого механізму повернення коштів постраждалим вкладникам наголосили усі учасники слухань.

Ю.Тимошенко зауважила, що завдяки активним діям ошуканих вкладників фінансових установ та проведенню протестів, Парламент 15 листопада 2016 року прийняв в цілому внесений Президентом України проект закону про внесення змін до деяких законів щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг (реєстр.№5390 від 14.11.2016). Закон був підписаний після проведення протестних акцій, під час зустрічі Президента України з представниками «ошуканих вкладників банку Михайлівський»

16 листопада ц.р. Президент України підписав закон про відшкодування фізичним особам через Фонд гарантування вкладів шкоди, заподіяної зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг (1736-VIII від 15.11.2016 р.). Цим законом запроваджується, з одного боку, законодавчий механізм щодо компенсації грошей через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, а з іншого боку, запобігає діям і навіть посилює відповідальність власників та менеджменту банків, які можуть, використовуючи своє службове становище доводити фінансові установи до банкрутства.

Через 20 днів після набрання чинності закону, після перевірки документів, у відповідності до закону, Фонд гарантування вкладів може розпочати виплати коштів ошуканим вкладникам. Однак - це лише один з кроків у захисті ошуканих вкладників фінансових установ.

Для вирішення питань щодо вкладників фінансових установ у Парламенті зареєстровані і чекають на розгляд вкрай важливі законопроекти за реєстраційними номерами: 2456-д від 29.12.2015, 5316 від 28.10.2016 , 5317 від 28.10.2016 р., 5256 від 10.10.2016, 2188-1 від 03.03.2015, 2353а від 14.07.2015, 4004 -2 від 22.04.2016.

Кризові явища у банківській системі України, зокрема, політична та економічна нестабільність, стрімка девальвація гривні, падіння економіки, зростання недовіри населення до банківської системи, негативно позначилися на фінансовій стійкості банків. Так, упродовж 2014-2016 років 82 банки були виведені з ринку, зокрема 17 банків були виведені з ринку в 2016 році. Загалом на сьогодні у категорії неплатоспроможних перебуває 4 банки, у стадії ліквідації — 78 банків і кількість банків, які підпадають під ознаки проблемних та неплатоспроможних продовжує зростати.

За повідомленням представника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб сума втрачених населенням та бізнесом коштів у неплатоспроможних банках складає понад 100 мільярдів гривень. Задля  повернення цих коштів Фонд позичив кошти у держави і на сьогодні відшкодував майже 78 млрд грн.

Єдиним шляхом для повернення коштів є продаж активів та майна збанкрутілих установ, так вважає представник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Однак, учасники слухань, а саме ошукані вкладники та їх представники зауважили, що кошти, виручені від продажу активів в першу чергу йдуть не вкладникам, а на задоволення кредиторських вимог НБУ, адже найбільш якісні активи банків знаходяться у заставі в НБУ в рамках рефінансування. Вимоги вкладників задовольняються у четверту чергу, і тому можливості отримати свої кошти від реалізації активів неплатоспроможних банків незначні.

Дієвим механізмом повернення коштів може бути законодавче запровадження їх стягнення з власників та менеджерів неплатоспроможних банків, які доводили фінансові установи до банкрутства. На сьогодні їм вдається уникати відповідальності і є єдиний інструмент — активізація роботи правоохоронних органів у цьому напрямку.

У зв’язку з великою кількістю неврегульованих питань учасниками комітетських слухань було прийнято рішення про продовження їх розгляду.

 

 

                                                           Правова та технічна інспекція праці профспілок