DSC 0176

 

13 червня 2017 року на плановому засіданні Виконкому Об'єднання профспілок Харківської області розглянуті найбільш проблемні на сьогодні питання для профспілок Харківщини.

 

Так, доповідаючи з основного питання «Про рівень оплати праці працівників та дії профспілок з реалізації рішень VII з’їзду ФПУ та XXVII конференції Об'єднання профспілок Харківської області» завідувач відділу соціально-економічних, правових питань та охорони праці ОПХО Н. Гриценко зазначила, що захист соціально-економічних прав та інтересів працівників, дотримання норм міжнародного й національного законодавства у сфері праці та принципів соціальної справедливості у розподілі результатів праці за умов стрімкого падіння життя працівників є пріоритетними і невідкладними напрямами діяльності профспілкових організацій усіх рівнів.

Виконуючи рішення VII з’їзду ФПУ та XXVII конференції ОПХО, профспілки області задіяли весь комплекс заходів щодо забезпечення зростання рівня життя працівників – від соціального діалогу на всіх рівнях,звернень до керівництва держави й місцевих органів влади до мітингів та пікетування органів влади.

Проведена робота сприяла тому, що розмір середньомісячної заробітної плати за 4 місяці поточного року зріс до відповідного періоду минулого року на 38,5% та склав 5628 грн.

Реальна заробітна плата працівників області за січень-квітень 2017 року зросла на 19,1% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

У квітні поточного року середньомісячна заробітна плата штатних працівників склала 5848 грн. (по Україні –6659 грн.). За рівнем оплати праці область зайняла 10 місце серед регіонів України.

Разом з тим, частка працівників, які відпрацювали понад 50% фонду робочого часу, а заробітну плату отримали менше встановленого мінімального розміру (3200 грн.), зросла з 2,6% у грудні 2016 року до 11,7% у березні 2017 року. Заробітну плату у розмірі до 4,0 тис.грн., тобто майже в розмірі фактичного прожиткового мінімуму, отримали 30% працівників.

Профспілковий аналіз запровадження мінімальної заробітної плати з 1 січня 2017 року у 2 рази свідчить, що мінімальна заробітна плата введена на всіх підприємствах, установах та організаціях. На великій кількості підприємств, установ та організацій вона введена шляхом доплат. Однак, збільшення соціального стандарту призвело до зрівнялівки в оплаті праці працівників, особливо в бюджетної сфери, скорочення чисельності та звільнення працівників, переведення їх на режим неповного робочого часу.

Так, у квітні 2017 року середньоблікова чисельність штатних працівників на підприємствах, установах та організаціях області з чисельністю працюючих 10 і більш чол. складала 555,3 тис. чол. або 20,6% від наявного населення області. До відповідного періоду минулого року їх чисельність скоротилась на 24,5 тис. чол., або на 4,2%, до початку року відповідно на 13,8 тис. чол. та 2,5%. На 70,2 % зросла чисельність працівників, які звільнені за скороченням штатів або чисельності.

При цьому відбувається збільшення зовнішніх сумісників та працівників, які працюють за договорами цивільно-правового характеру, а також сума коштів на оплату їх праці.

Для надання ефективної допомоги первинним профспілковим організаціям в рамках «Року первинної профспілкової організації» та з метою усунення порушень конституційних прав і гарантій працівників при реалізації законодавчих змін в оплаті праці Об'єднання профспілок Харківської області відкрило «гарячу лінію» для членів профспілок з питань оплати праці, переводу на неповний робочий час, звільнення та надання вихідної допомоги. З моменту роботи «гарячої лінії» за допомогою звернулося понад 100 осіб.

Під час обговорення зазначеного питання членами Виконкому було наголошено про необхідність активізації дій ФПУ в частині боротьби за достойний труд та достойну оплату праці працівників. За результатами розгляду прийнято відповідне рішення, до якого внесено пункт «Визнати роботу Федерації Профспілок України з питання ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати недостатньою. Запропонувати ФПУ звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією про систематичне щоквартальне заслуховування цього питання на засіданні Уряду за участі представників профспілок та підвищення ефективності роботи Держпраці України, як основного регулятора трудових відносин на підприємствах, установах та організаціях».

Також на засіданні Виконкому ОПХО затверджено план роботи ОПХО на ІІ-е півріччя 2017 року, внесено зміни до бюджету ОПХО на 2017 рік та вирішені інші організаційні питання.

 

DSC 0180

 

DSC 0178

 

 

DSC 0177

 

 Об'єднання профспілок Харківської області