IMG 9747 14 November demo Ukraine 950

Міжнародна конфедерація профспілок закликає Уряд України відкликати законопроект "Про працю".

У публікації на сайті МКП зазначено: Щойно після Різдва ми отримали сумні новини з України. 27 грудня 2019 року новий Уряд України запропонував Парламентові далекосяжний закон, який призведе до порушення більшості засад діяльності профспілок.

Лише декілька місяців тому разом з делегацією Профспілки державних службовців Швеції (ST) ми взяли участь у «конференції майбутнього», організованій Профспілкою працівників державних установ України (ППДУУ) у рамках подальшого оновлення діяльності профспілок України. Дискусії точилися навколо майбутніх викликів, оновлення, необхідності соціального діалогу та важливості довіри між соціальними партнерами. Ми ділилися досвідом Швеції з питань виробничого середовища та проведення з’їздів, оскільки наступного року має відбутися з’їзд української профспілки.

Проте замість того, щоб завершити цей проектний рік, повністю сконцентрувавши увагу на майбутньому, профспілки наразі змушені зосередитись на забезпеченні свого виживання, а більшість основних прав профспілок ризикують бути скасовані одним махом.

По суті, новий пакет законів призведе до наступного:

·     появи у роботодавців нових можливостей довільного звільнення працівників без переговорів з профспілками;

·     збільшення числа небезпечних робочих місць за відсутності гарантованого робочого часу;

·     розширення можливостей примусової понаднормової роботи одночасно зі скороченням оплати понаднормових до однієї п’ятої поточного розміру оплати праці;

·     ліквідації більшості соціальних гарантій та послаблення захисту працівників, які мають маленьких дітей, шляхом спрощення їх звільнення;

·     розширення можливостей переведення працівників на інші робочі місця без їх згоди;

·     ліквідації  права на колективні переговори та позбавлення можливості здійснення профспілкової діяльності на робочих місцях;

·     конфіскації майна профспілок.

Новий законопроект було запропоновано без будь-яких консультацій з профспілками та Міжнародною організацією праці. Схоже, урядова стратегія полягає у тому, щоб діяти так швидко, щоб ніхто не встиг відреагувати, перш ніж нові закони стануть доконаним фактом.

Те, що Уряд просуває нові закони у «турборежимі» і без консультацій з профспілками та іншими сторонами, є серйозним сигналом і порушенням обіцянок щодо підвищення прозорості управління країною.

Міжнародна конфедерація профспілок закликала Уряд України відкликати законопроект.

Див. подробиці про законопроекти тут:

https://www.epsu.org/article/update-situation-ukraine і тут https://www.ituc-csi.org/ukraine-draft-law.

Департамент міжнародних

зв'язків ФПУ