81724146 2499179947068612 1493578622395482112 n

До часів кріпосного права мають наміри повернути нас з вами міністр Милованов і Ко. Їх законопроекти і висловлювання про умови праці та професійні спілки в народі вже встигли назвати «милованщіной».

Хотілося б, звичайно, щоб ця «милованщіна» в кінці кінців виявилася звичайною «манилівщиною», тобто відірваними від реальності мріями і прожектами.

Однак серйозність і небезпека шаленого наступу на права людей праці і на профспілки - наймасовішу і організовану організацію, яка ці права активно і ефективно захищає, - змушує всіх, хто думає не тільки про своє сьогодення, а й про майбутнє своїх дітей, об'єднуватися і надавати опір.

Адже автори цих законопроектів самі відстали від часу років так на сто і нашу країну хочуть туди ж відкинути. При цьому зазіхають не просто на трудові права і права громадських організацій, а й на норми Основного закону України - Конституції! А в кінці кінців загрожують національній безпеці України, якщо врахувати перспективи міграції тих, хто складає трудовий потенціал нашої держави.

Всі, хто розуміє всю масштабність загрози, все, хто говорить сьогодні: «Ми - не раби, раби - не ми» і «Я не віддам своїх дітей в рабство», повинні піднятися на боротьбу за права працівників і профспілок.

Упевнений, якщо нас буде багато - не сотня, не тисяча, а сотні тисяч і мільйони - ми зможемо домогтися справедливості. Історія наших Майданів - тому свідчення.

Звичайно ж, акції протесту і страйки, - це ефективний, але крайній захід впливу. Профспілки вважали і вважають, що поки є хоч один шанс на діалог, переговори, його необхідно використовувати. Про це, до речі, говориться і в зверненні від імені 7 мільйонів громадян України Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні до Глави держави Володимира Зеленського як гаранта Конституції із закликом захистити конституційні, трудові права працівників та діяльність профспілок в Україні.

Керівники профспілкових об’єднань, які входять до складу СПО об’єднань профспілок, звернулись до Президента з пропозицією провести зустріч з профспілковим активом 16 січня 2020 року на Всеукраїнському профспілковому віче у Києві.

Слово – за гарантом Конституції.

Олексій Петруня,
Оглядач Прес-центру Федерації профспілок України