IMG 3941

Під час Всеукраїнської наради працівників вугільної галузі України, що відбулась 25 лютого у Будинку профспілок у Києві, Президент України Володимир Зеленський заявив, що проблеми вугільної галузі є максимально критичними та потребують нагального вирішення.

 

Глава держави зауважив, однією з таких нагальних проблем є заборгованість з виплати заробітної плати гірникам державних шахт, і вона має бути вирішена найближчим часом.

 «Дехто з виступаючих говорив, що це борг із зарплати, починаючи з 2014-2016 років, і сьогодні це – понад 1 мільярд, а невдовзі буде півтора мільярда. Тому даю доручення - в найближчі два місяці – березень, квітень – закрити повністю всі борги перед шахтарями.

IMG 3965

Якщо не будемо це закривати і пропустимо хоч одну добу, тоді, мені здається, буде справедливо, якщо весь уряд не отримуватиме заробітну плату за ці місяці», – наголосив В.Зеленський.

Президент України Володимир Зеленський анонсував створення національної програми справедливої трансформації вугільних регіонів, зазначивши, що жодна шахта не буде закрита, поки у людей не з’явиться нова робота.

Він зазначив, що це буде головним принципом плану трансформації вугільних регіонів, який розроблятиме Міністерство розвитку громад і територій.

"Жодна шахта не може бути закрита чи ліквідована, поки люди не отримають нову роботу, безпечну та з гідною оплатою. Спочатку нові робочі місця для цих людей, тільки потім ми почнемо говорити про щось інше", - підкреслив Зеленський.

IMG 3939

За словами Володимира Зеленського, серед питань, які мають бути розв’язані невідкладно, – імпорт вугілля та електроенергії.

«Про який імпорт може бути мова, якщо країни, з яких ми імпортуємо, не пускають нас на свої ринки. Тому спочатку наше вугілля, наші шахтарі, наша електроенергія. А якщо якась марка у нас не добувається – тільки тоді ми можемо піднімати питання імпорту цієї марки. І це термінове завдання», – зазначив він.

"Поступово ми маємо створювати соціально-економічні можливості для розвитку вугільних регіонів, для цього Міністерством розвитку громад і територій буде розроблена національна програма справедливої трансформації вугільних регіонів.

IMG 3948

Головний принцип: жодна шахта не може бути закрита чи ліквідована, поки люди не отримують нової роботи безпечної та з гідною оплатою. Також програма має вирішити питання доступу до освіти для дітей шахтарів через створення стипендіального фонду", - зазначив В.Зеленський.

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов у своєму виступі наголосив на тому, що реформування вугільної галузі повинні здійснювати професіонали галузі. Також голова Профспілки наголосив про необхідність створення Державного комітету по вугільній галузі при Кабінеті Міністрів України. Стосовно виплати заробітної плати та погашення боргів з неї профспілковий лідер запропонував застосувати практику минулих років по перерозподілу бюджетних коштів з IV на I квартал поточного року, тим самим знизити соціальну напругу в трудових колективах. Віктор Турманов підкреслив , що на цю нараду за участі Президента шахтарі покладають велику надію.

3

Всеукраїнська нарада працівників вугільної галузі відбулась за ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України.

У ній взяли участь Міністр енергетики та захисту довкілля України, генеральний директор компанії ДТЕК, губернатори та мери шахтарських  вугільних регіонів, народні  депутати  України, роботодавці керівники вугледобувних підприємств, Федерації профспілок України.

Учасники наради прийняли Звернення до Президента України В.Зеленського та передали його Главі держави по завершенні заходу.

Прес-центр ФПУ

IMG 3959

IMG 3957