Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України встановлюється карантин.

В зв'язку з цим, в низці закладів призупиняється робота з незалежних від працівника причин, яку варто кваліфікувати як простій.

Відповідно до статті 34 КЗпП: «Простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.». В даному випадку простій спричинений обставинами, які можуть поставити під загрозу життя та здоров’я людей.

Частиною 3 ст.113 Кодексу законів про працю України визначено, що «За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток».

Отже, відповідно до законодавства роботодавець має зберегти за працівником його середній заробіток на період ситуації, що склалася.

Разом з тим, відповідно до п. 77 «Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти», затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 р. № 102: «У випадку, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з незалежних від учителя (викладача) причин (сільгоспроботи, епідемії, несприятливі метеорологічні умови тощо), його оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. При відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених Кодексом законів про працю України».

Також, відповідно до роз’яснень МОН від 13.03.2020 (додається) оплата праці усім працівникам (педагогічним, науково-педагогічним та іншим працівникам) закладів і установ освіти, навчання у яких призупинено на період карантину, здійснюється в розмірі середньої заробітної плати, а тих педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за тарифікацією, із розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, з дотриманням при цьому умов чинного законодавства.

Звертаємо Вашу увагу, що у колективному договорі підприємства/установи/закладу може бути визначений і більш високий рівень оплати у разі простою.

Статтею 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» визначено, що індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані ними в гривнях на території України і які не мають разового характеру. Таким чином, оскільки оплата у разі вимушеного простою не є постійною виплатою, вона не підлягає індексації.

Разом з тим, юристи ГО «Трудові ініціативи» надають наступні рекомендації про трудові права працівників на час карантину, які розміщені за посиланням http://trudovi.org/show-news/Trudovi-prava/karantyn?fbclid=IwAR0c0hkfwRo1WyM0HAmBX8T1684dZoHPrTMQPEDrjI3DiZuWc9FWk12l-qU

 

Департамент з питань бюджету та оплати праці