e3f1968 rynok zemli 690

Верховна Рада на позачерговому засіданні 30 березня прийняла в дургому читанні законопроєкт №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Документ набуває чинності з 1 липня 2021 року.

На першому етапі доступ до ринку отримають тільки фізособи. Одна людина зможе купити не більше 100 гектарів. З 2024 року купувати землю дозволять юрособам. Одна компанія зможе купити до 10 тисяч гектарів землі.

Розрахунок за землю  передбачається виключно безготівковий із перевіркою походження коштів; забороняється купувати землю у 50-кілометровій зоні від кордону; зафіксовано мінімальну ціну на земельну ділянку; банки не зможуть купувати землю, лише брати у заставу; частина коштів від продажу земель державної та комунальної власності піде на створення Фонду розвитку сільських територій.

Питання надання права іноземцям купувати землю має бути вирішене на референдумі.

Як повідомлялось, МВФ вимагало від України прийняття законів про банки і про ринок землі. У разі їх схвалення парламентом МВФ надасть Україні фінансову допомогу і розширить її обсяг до $8 млрд, а разом з коштами інших партнерів – Світового банку та ЄБРР – ця сума може зрости до $10 млрд.

Водночас за даними Київського міжнародного інституту соціології у лютому 2020 року введення продажу землі сільськогосподарського призначення підтримували 15% українців, проти – 62%.

Прес-центр ФПУ

За повідомленням

https://mind.ua/news/20209340-istorichne-rishennya-verhovna-rada-prijnyala-zakon-pro-rinok-zemli