unnamed

I.    Інформація про звернення Голови ФПУ, суспільно-важливі нормативно-правові акти, які надійшли на розгляд СПО з короткими коментарями

 

·  Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на звернення Голови ФПУ Григорія Осового щодо необхідності підтримки та додаткового матеріального заохочення медичних працівників, які залучені до боротьби з  короновірусом, і які в умовах зростання навантаження, підвищеного ризику для життя та здоров’я, самовіддано, часто ризикуючи собою рятують інших людей, дав доручення керівникам МОЗ, Мінекономіки і Мінфіну розглянути це питання і про результати поінформувати Кабінет Міністрів України і Федерацію профспілок.

·     Спільний представницький орган об’єднань профспілок розглянув проект постанови КМУ  «Про виплату одноразової грошової допомоги у суму 1000 грн.  окремим категоріям населення для посилення соціального захисту в умовах виникнення і поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коноравірусом   SARS-CoV-2», а також проекту постанови Уряду «Деякі питання надання державної соціальної допомоги». За підсумками розгляду надіслано листи Міністерству соціальної політики, в яких зазначено, що зауважень та пропозицій до зазначених  проектів постанов немає.  

      Нагадаємо, що Голова СПО, ФПУ Григорій Осовий у своєму Зверненні до членів профспілок, органів державної влади і роботодавців щодо підтримки працюючих  людей, коментарях та офіційних зверненнях неодноразово закликав владу надати матеріальну та фінансову підтримку найбільш соціально вразливим групам населення в зв’язку з поширенням пандемії короновірусу на території України та введення карантинних заходів.

· Голова ФПУ Григорій Осовий взяв участь у роботі української сторони платформи громадянського суспільства у форматі Скайп-конференції.

 

2.     Діяльність всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань

 

·     Укрнафтогазпрофспілка: працівники не повинні платити за епідемію своїми робочими місцями і зарплатами

В умовах протиепідемічного карантину та загострення ситуації з забезпеченням нормальних умов праці працівників підприємств та організацій нафтогазової галузі Центральна рада Укрнафтогазпрофспілки оперативно реагує на триваючу роботу з підготовки до вивільнення працівників, у тому числі за програмами добровільного вивільнення з підвищеними виплатами.

Центральна рада звернула увагу соціальних партнерів на необхідність припинення будь-яких дій, пов’язаних з вивільненням працівників до завершення епідемії коронавірусу та протиепідемічного карантину, закликала забезпечити безумовне додержання трудових прав працюючих, не допускати спроб тиску на працівників з метою примушування або матеріального заохочення до добровільного звільнення. Вказано на неприпустимість порушень трудового законодавства і умов трудових договорів, в тому числі незаконного звільнення, та погіршення умов праці працівників під час карантину, зазначивши, що такі дії є кримінальними злочинами, передбаченими ст.172, 173 Кримінального кодексу України, з притягненням винних осіб до встановленої законом відповідальності.

·     Сфера послуг та роздрібна торгівля адаптуються до карантину: є труднощі, але катастрофи поки немає, - розповіла у інтерв'ю Радіо Свобода голова Всеукраїнської профспілки торгівлі Тетяна Ясько.

Проте, за її словами, від початку карантину цей сектор дуже змінився і якщо карантин продовжать, то наслідки будуть драматичними:

 «Ми думаємо про можливе продовження карантину з жахом. Можна протриматися місяць, а далі – дуже тяжко. Великі компанії це ще витримають. А представники малого бізнесу просто закриватимуться», - спрогнозувала Т.Ясько.

·     Об’єднання Профспілок Львівщини створило спеціальний фонд для придбання засобів індивідуального захисту працівників медустанов з метою протидії поширення COVID-19.

·     Дніпропетровське облпрофоб'єднання та Федерація організацій роботодавців, підтримавши пропозицію обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я (голова О.Валевська) щодо створення Фонду допомоги медзакладам, виступили зі спільним зверненням до керівників підприємств та голів профорганізацій всіх рівнів залучитися до цієї важливої роботи, що дозволить поліпшити забезпечення лікарень та медпрацівників всім необхідним.

·          У Львові порушуються умови праці машиністів баштових кранів, які працюють на будівельних майданчиках під час карантину. Про це повідомили у Профспілці працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

За інформацією Профспілки, "Зараз є можливість продовження роботи на будівельних підприємствах за умови застосування засобів індивідуального та колективного захисту.

Однак, за інформацією машиністів баштових кранів, членів профспілки, ці заходи на будівельних майданчиках Львова не виконуються. У зв’язку із цим, Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України  звернулась з листами на адресу Львівської міської Ради до міського голови Львова –  Андрія Садового та до начальника головного управління Національної поліції у Львівській області полковника поліції – Василя Віконського з проханням втрутитись в цю ситуацію та вжити всіх необхідних заходів для створення безпечних умов для збереження життя, здоров’я працівників, які продовжують працювати, та оточуючих людей під час карантинних заходів у  Львові.

·          Профспілка працівників державних установ України звернулась до голів обласних державних адміністрацій та обласних рад з надважливим проханням вишукати можливість у забезпеченні працівників місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування захисними медичними масками у необхідних кількостях та іншими першочерговими засобами для захисту здоров'я працівників.

·              Нагадаємо, що з початку введення карантинних заходів всеукраїнські профспілки та територіальні профоб’єднання займають активну позицію щодо захисту працівників під час епідемії короновірусу. Наприклад:

Профспілка авіабудівників України закликала підтримати працюючих людей в умовах надзвичайної ситуації.

У Зверненні Голови Профспілки авіабудівників України наголошується Яреми Жугаєвича: на сьогоднішній день ми маємо серйозний виклик державі, всьому українському суспільству. Від наших злагоджених дій залежить те, наскільки повністю і швидко ми подолаємо цю серйозну проблему, яка набирає обертів і масштабується ледве не щодня.

           Полтавська обласна рада профспілок звернулась до членів профспілок, органів державної влади і роботодавців щодо підтримки працюючих людей

Коронавірус COVID-19 – це потужний виклик здатності Української держави, профспілок і роботодавців спільними зусиллями реагувати на загрозу, яка поширюється усім світом, наголошується у Зверненні.

·          Профспілка працівників культури України спільно з Міністерством культури, молоді та спорту України (МКМС) підписали Звернення з рекомендаціями про умови роботи закладів культури та закладів освіти в сфері культури в умовах карантину.

За яким працівників, які фактично не виходять на роботу під час карантину вважаються такими, що не виходять на роботу у зв’язку з простоєм (за винятком працівників закладів мистецької освіти, які працюють дистанційно, та оплата праці яких здійснюється в повному обсязі). Профспілка домоглася збереження за ними середнього заробітку за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України. 

·          У зв’язку з карантином через коронавірус COVID-19 та припиненням примісцевого та громадського транспортного сполучення, виникла проблема з поїздками медиків на роботу. Особливо гостро вона торкнулася середній і молодший медичний персонал, значна частина якого добиралася на роботу на приміських маршрутах.   

Першою на складну ситуацію відреагувала Херсонська обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я України, якій вдалося організувати доставку персоналу безкоштовно.

За ініціативи профспілки, з 21 березня забезпечено перевезення медичних працівників за трьома основними напрямками: c.м.т.Білозерка - с.м.т .Камишани - с. Приозерне – м .Херсон; м. Олешки – м. Херсон; с. Чорнобаївка – м. Херсон.

       3. Заходи ФПУ

 

·          Здійснено аналіз та моніторинг проходження у ВРУ проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», реєстр. № 3279. Аналіз ФПУ.

·              Підготовлено пропозиції щодо антикризових заходів по подоланню економікою України наслідків пандемії та посилення соціального захисту населення.

·          Підготовлено інформацію щодо законодавчих змін, які були ухвалені ВРУ як відповідь на загрози коронавірусу (та/або ухвалені на період карантину), а також ті, що мають сприяти подоланню супутніх соціально-економічних проблем, та зроблено оцінку щодо їх впливу на права членів профспілок/профспілки.

·          Підготовлено пропозиції до структури глави 15. Оплата праці проекту Закону України «Про працю».

·              Розпочато підготовку інформації про стан виконання Рішення примирної комісії від 16 липня 2015 року у колективному трудовому спорі (конфлікті) між СПО об’єднань профспілок та Кабінетом Міністрів України за І квартал 2020 року.

·          Проведено оцінку виконання Колективного договору між ФПУ та ППО апарату ФПУ.

·          Підготовлено лист до ВРУ щодо захисту прав працівників під час секвестру Держбюджету.

·     Підготовлено інформаційний матеріал «Прожитковий мінімум, динаміка середньої заробітної плати та стан виплати зарплати у лютому 2020 року».

  • Підготовлено коментар щодо оновленого макропрогнозу.

·     Підготовлено інформацію «Про отримання застрахованими особами довідок форми ОК-5 та ОК-7 про страховий стаж».

·     Йде підготовка пропозицій до надісланого Мінсоцполітики проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію ініціатив, спрямованих на розвиток соціальних сервісів для людей».

·     Допрацьовано макет листівки "Знай і захищай свої права на безпечну працю".

·     Підготовлено висновок до проекту наказу МВС «Про затвердження інструкції з організації та проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа».

  • Підготовлено проєкт листа територіальним профоб’єднанням щодо актуалізації інформації про їх членські організації, їх контактні данні з метою оперативного їх інформування щодо дій ФПУ в умовах карантину.
  • Готується проєкт Положення про проведення конкурсу профспілкових проєктів серед представників профспілкової молоді членських організацій ФПУ.
  • Редагування випуску бібліотечки «Голови профкому» "СТРАЙК – УЛЬТИМАТУМ ПРОФСПІЛОК. ДОСВІД ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН", підготовленого департаментом правового захисту.
  • Готується випуск бібліотечки «Голови профкому» щодо основних змін у правописі та оформленні документів, листів.
  • Постійно проводиться модерація групи Viber «Орговики ФПУ» (наповнення актуальним контентом, оперативне інформування про ситуацію з важливих питань).
  • Готується положення про проведення конкурсу «Кращі практики роботи з молоддю».
  • Проводиться опитувальне голосування щодо прийняття постанови Президії ФПУ «Про особливості роботи та взаємодії з членськими організаціями ФПУ на період дії карантину в Україні».

 

·     Прес-центром 30-31 березня на Офіційному веб-порталі ФПУ підготовлено і розміщено 20 інформаційних повідомленm у т.ч. членських організацій – 4 . На сторінці ФПУ в Фейсбуці 47 постів. На постійній основі проводиться  розсилка Моніторингу Інтернет-видань.

·     Прес-центр звернувся до членських організацій ФПУ з проханням надсилати повідомлення про їхню діяльність для висвітлення на Офіційному веб-порталі ФПУ і сторінці ФПУ у Фейсбуці.

Структурними підрозділами ФПУ здійснюється моніторинг офіційних веб-сайтів Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади.

·      Продовжується робота над перекладами з англійської мови офіційних та методичних матеріалів, які на досвіді європейських країн показують як розвивається пандемія, і що потрібно робити, щоб захистити працівників на їх робочих місцях. Якою є роль профспілкових організацій в процесі організації безпечного виробничого процесу та належних санітарно-епідеміологічних умов на виробництвах і в організаціях.

Прес-центр ФПУ