D2A4B736 14A0 48EE 9171 262771F2609F w1023 r1 89

На час карантину уряд повернеться до державного регулювання цін на деякі соціальні продукти, лікарські засоби та медвироби, - повідомив глава Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

За якими товарами встановлюють моніторинг: гречка; цукор; борошно пшеничне вищого сорту; вітчизняні макарони; молоко 2,5% в плівці; житньо-пшеничний хліб; курячі яйця 1 категорії; курка в тушці; вершкове масло 72,5%; мінеральна вода без газу.

Якщо будуть підстави, то перелік продукції, що підлягає регулюванню, може зростати. Що це означає: якщо ціна на них планується до підвищення, то заклад торгівлі через електронну форму зобов'язана повідомляти про це в Госпродпотребслужбу (на виробників або постачальників це регулювання не поширюється).

Держава буде вивчати причини зростання цін в роздрібних магазинах і аптеках, і мати можливість впливати і на виробників, або імпортерів, якщо ціни ростуть без економічного обґрунтування.

Довідково:

  • Державне регулювання цін на соцпродукти діяло в Україні до 2017 року. Тоді під моніторинг підпадали 32 продукти.
  • У квітні з метою стабілізації цін на час карантину в Україні супермаркети погодилися знизити націнку на продукти першої необхідності.

Детальніше

Прес-центр ФПУ