warning2 title

Голова Федерації профспілок України Григорй Осовий проводить активні комунікації для забезпечення прав працівників в умовах карантину.

Відбулась офіційна зустріч Голови ФПУ Григорія Осового з Національним координатором Міжнародної організації праці  Сергієм Савчуком.

Під час розмови були порушені питання щодо ситуації на ринку праці в Україні, заходів необхідних для підтримки виробничої діяльності, збереження робочих місць, соціального дієвого захисту працівників, які втратили роботу у зв’язку із зупинкою підприємств, а також відновлення діяльності у посткарантинний період.

Голова ФПУ акцентував увагу на тому, що нажаль, країна виявилася не готовою до випробувань пов’язаних з короновірусною хворобою, про що свідчить незахищеність медичного персоналу, відсутність необхідних ліків і обладнання для подолання пандемії і організації належного лікування хворих. Державний резерв, який мав би забезпечити все це на випадок надзвичайних ситуацій, виявився  пустопорожнім, служба санепідеомологічного захисту населення внаслідок постійних скорочень персоналу і недофінансування державою,- недієздатною, що піддає ризику мільйони громадян, які виявилися не захищеними, а виправляти як завжди приходиться в процесі поширення вірусної інфекції.

С. Савчук у свою чергу поділився міжнародним досвідом подолання пандемії, розповів про діяльність МОП спрямовану на захист працівників та захист медичних працівників, навів приклади, які можна застосувати в українських реаліях.

У зв’язку з зупинкою виробництв, скорочення робочих місць Федерація профспілок буде більш активно звертатися до проектів МОП , які реалізуються в Україні, з тим щоб спрямувати ресурси і заходи на посилення інформаційно - комунікаційної роботи з роботодавцями і профспілковими організаціями, проведення навчання профспілкових активістів сучасним методам правового захисту спілчан, використання колективно договірних механізмів для спільних дій з  подолання кризи.

Голова ФПУ Григорій Осовий провів робочу зустріч з головою Профспілки працівників охорони здоровся Вікторіє Коваль  і обговорив питання, які сьогодні є найбільш важливими для повноцінного виконання своїх обов’язків медичними працівниками, їх належного захисту та забезпечення засобами індивідуального захисту, доукомплектування  медичних закладів необхідним медобладнанням та лікарняними засобами, виплатами доплат працівникам, які ведуть боротьбу з короновірусною хворобою  наражаючи на небезпеку власне життя і здоровся, організації проїзду до місця роботи.

У телефонному режимі Голова СПО Григорій Осовий провів перемовини з Першим заступником Міністра соціальної політики  Євгеном Котиком обговорив актуальні проблеми соціального захисту працівників,  фінансового наповнення соціальних фондів та відновлення роботи тристоронніх органів соціального діалогу в умовах  карантинних заходів. Було висловлено спільне розуміння необхідності посилення взаємодій в умовах що склалися на ринку праці і загрожують поширенню масового безробіття і бідності.

А також Голова ФПУ Григорій Осовий дав коментар телеканалу «Україна» щодо ситуації на ринку праці та соціального захисту працівників в умовах карантинних заходів, яке вийде 17 квітня о 19.00 в програмі «Сьогодні. Підсумки».

Прес-центр ФПУ