unnamed

За повідомленням сайту «Дебет-Кредит», отримати державну фінансову підтримку за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» відтепер зможуть суб’єкти будь-якої діяльності з річним доходом до 100 млн грн. Крім того, збільшено максимальну суму кредиту до 3 млн грн.

Відповідні зміни до цієї програми Уряд вніс 15 квітня ц.р. 

Що змінюється?

 

1. Розширено коло суб'єктів підприємництва, які можуть отримати державну фінансову підтримку за цією програмою.

Тепер подавати заявки на кредит за умовами програми «Доступні кредити 5-7-9%» можуть підприємці, максимальний рівень річного доходу яких не перевищує 100 мільйонів гривень (було- до 50 мільйонів гривень).

2. Збільшується максимальна сума кредиту з 1,5 млн грн до 3 млн грн.

3. Розширюється перелік цілей, на які підприємці можуть брати кредит в рамках програми. Відтепер бізнес може розраховувати на підтримку держави, беручи позику також на:

- придбання нежитлової нерухомості без права передачі такої нерухомості в платне або безоплатне користування третім особам;

- придбання обʼєктів права інтелектуальної власності за договорами комерційної концесії (франчайзинга), пов’язаних із реалізацією субʼєктом підприємництва інвестиційного проєкту;

- поповнення обігових коштів суб’єктів підприємництва у розмірі не більше 25% від загальної вартості інвестиційного проєкту, що фінансується за рахунок кредитних коштів.

Також, за інформацією Мінекономіки (https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=307366cb-fffb-47a9-9bbe-c2b845a9011e&title=MaliiBiznesZmozheSplachuvati0-ZaIsnuiuchimiKreditami-IgorPetrashko&fbclid=IwAR2YVw8VuGrUmm5tc76rCkg0BknMILFmqgOxFuaaaWcAmS4X6qj6gqusZ1Y ), програма розширена і на можливості кредитування задля рефінансування існуючих заборгованостей. Умовами для отримання саме такої позики є:

- збереження не менше 60% фонду оплату праці та 80% чисельності персоналу у порівнянні зі станом на 1 березня 2020 року;

- розмір річного доходу від господарської діяльності, що не перевищує суму, еквівалентну 10 млн євро;

- відсутність станом на 1 березня 2020 року недіючих кредитів.

4. В частині антикризових змін:

 По-перше, розширено перелік цілей, на які можуть бути надані кредити за цим Порядком:

- інвестиційні цілі, пов’язані з провадженням суб’єктом підприємництва господарської діяльності з виробництва лікарських засобів та/або медичних виробів та/або медичного обладнання. Для таких цілей підприємці зможуть отримати кредити під пільгову ставку у 3% річних;

- фінансування обігових коштів субʼєктів підприємництва, а саме покриття витрат з оплати заробітної плати працівників, орендної плати, комунальних і охоронних послуг, фінансування витрат на збереження робочого стану обладнання, збереження сировини та матеріалів. Фінансування обігових коштів здійснюватиметься за лояльною ставкою 3% річних.

По-друге, встановлено термін, до якого суб’єкти підприємництва можуть звернутися за отриманням таких пільгових кредитів  в рамках антикризових заходів, до відміни карантину плюс 90 днів після такої відміни.

По-третє, держава надає можливість отримати відстрочку з повернення кредиту або його частини, наданого на антикризові заходи, але не більше, ніж на дев’ять місяців.

Детальніше за посиланням: https://news.dtkt.ua/state/entrepreneurship/61928?utm_source=vaglive&utm_medium=Email&utm_campaign=news_16042020

Департамент з питань бюджету та оплати праці