Д А Й Д Ж Е С Т

діяльності СПО, ФПУ, всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань 13 - 17  квітня 2020 року

I.    Інформація про звернення Голови ФПУ, суспільно-важливі нормативно-правові акти, які надійшли на розгляд СПО з короткими коментарями

 

   Голова Федерації профспілок України Григорй Осовий проводить активні комунікації для забезпечення прав працівників в умовах карантину. Він провів офіційну зустріч з Національним координатором Міжнародної організації праці  Сергієм Савчуком.

Під час розмови були порушені питання щодо ситуації на ринку праці в Україні, заходів необхідних для підтримки виробничої діяльності, збереження робочих місць, соціального дієвого захисту працівників, які втратили роботу у зв’язку із зупинкою підприємств, а також відновлення діяльності у посткарантинний період.

Голова ФПУ акцентував увагу на тому, що нажаль, країна виявилася не готовою до випробувань пов’язаних з короновірусною хворобою, про що свідчить незахищеність медичного персоналу, відсутність необхідних ліків і обладнання для подолання пандемії і організації належного лікування хворих. Державний резерв, який мав би забезпечити все це на випадок надзвичайних ситуацій, виявився пустопорожнім, служба санепідеміологічного захисту населення внаслідок постійних скорочень персоналу і недофінансування державою,- недієздатною, що піддає ризику мільйони громадян, які виявилися не захищеними, а виправляти як завжди приходиться в процесі поширення вірусної інфекції.

С. Савчук у свою чергу поділився міжнародним досвідом подолання пандемії, розповів про діяльність МОП спрямовану на захист працівників та захист медичних працівників, навів приклади, які можна застосувати в українських реаліях.

У зв’язку з зупинкою виробництв, скорочення робочих місць Федерація профспілок буде більш активно звертатися до проектів МОП , які реалізуються в Україні, з тим щоб спрямувати ресурси і заходи на посилення інформаційно - комунікаційної роботи з роботодавцями і профспілковими організаціями, проведення навчання профспілкових активістів сучасним методам правового захисту спілчан, використання колективно договірних механізмів для спільних дій з  подолання кризи.

   Голова ФПУ Григорій Осовий провів робочу зустріч з головою Профспілки працівників охорони здоров’я Вікторією Коваль і обговорив питання, які сьогодні є найбільш важливими для повноцінного виконання своїх обов’язків медичними працівниками, їх належного захисту та забезпечення засобами індивідуального захисту, доукомплектування  медичних закладів необхідним медобладнанням та лікарняними засобами, виплатами доплат працівникам, які ведуть боротьбу з короновірусною хворобою  наражаючи на небезпеку власне життя і здоровя, організації проїзду до місця роботи.

   У телефонному режимі Голова СПО Григорій Осовий провів перемовини з Першим заступником Міністра соціальної політики  Євгеном Котиком обговорив актуальні проблеми соціального захисту працівників,  фінансового наповнення соціальних фондів та відновлення роботи тристоронніх органів соціального діалогу в умовах  карантинних заходів. Було висловлено спільне розуміння необхідності посилення взаємодій в умовах що склалися на ринку праці і загрожують поширенню масового безробіття і бідності.

   У ФПУ наголошують: пандемія, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2, стала надзвичайною загрозою для України, боляче вдарила по всіх країнах світу. Очікується значне падіння ВВП, недонадходження до Державного бюджету, зростання рівня безробіття, зменшення реальної заробітної плати тощо.

З огляду на це постає необхідність суттєвого коригування державної цінової політики, - зазначається у листі Голови ФПУ Григорія Осового до Кабінету міністрів України, який направлено 16 квітня.

Профспілки переконані у необхідності відновлення державного регулювання цін на соціально-значущі товари, найнеобхідніші ліки та вироби медичного призначення, і не тільки на період карантину, удосконалення політики ціноутворення на ринках комунальних послуг, в енергетичній сфері тощо.

·     Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся до  Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з листом в якому поінформував, що СПО об’єднань профспілок розглянув проект Закону України « Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного рівня соціального захисту та встановлення справедливих  соціальних гарантій для молоді» та підтримує необхіповідомив дність прийняття норм щодо соціального захисту молоді. Водночас він зазначив, що законопроект потребує доопрацювання.

·     СПО об’єднань профспілок розглянув проект Закону України «Про внесення змін до статті  2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» та звернув увагу Мінсоцполітики, що у сфері соціального страхування є виплати, які не мають разового характеру  (страхові виплати потерпілим  на виробництві, допомога по  тимчасовій непрацездатності та інші) і повинні бути включені до вичерпного  переліку грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких нараховується компенсація.

    Тому СПО запропонував ст.2 доповнити абзацом  наступного змісту «виплати  у сфері загальнообов’язкового  державного соціального страхування».

        Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся до  Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів з листом в якому поінформував, що СПО об’єднань профспілок розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку художнього та артистичного персоналу театрів».

Законопроектом пропонується у статті 21 Закону України «Про театри і театральну справу» передбачити можливість надання для художнього та артистичного персоналу театру відпустки без збереження заробітної плати на термін, який зазначатиметься у контракті.

Враховуючи, що такі зміни спрямовані на забезпечення умов для професійного зростання художнього та артистичного персоналу театрів, СПО об’єднань профспілок в цілому не заперечує проти їх прийняття, за умови чіткого закріплення в нормі цільового призначення такої відпустки, оскільки із положень проекту не випливає необхідність використання наданої відпустки саме для професійного зростання відповідних працівників. Тому СПО запропонував у пункті 2 проекту нову частину статті 21 Закону України «Про театри і театральну справу» викласти в такій редакції: «З метою забезпечення потреб у професійному розвитку художнього та артистичного персоналу театру в контракті з професійними творчими працівниками визначається строк відпустки без збереження заробітної плати».

Також необхідно визначитися з порядком надання такої відпустки, зокрема щодо документів, які б підтверджували, що відпустка має бути надана, а також використана саме для професійного зростання.   

А замість терміну «індивідуальний граничний строк відпустки без збереження заробітної плати» краще передбачити надання вказаних відпусток без їх обмеження строком, встановленим Законом України «Про відпустки». 

·          Спільним представницьким органом об’єднань профспілок розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розмірів трудових пенсій внаслідок збільшення величини оцінки одного року страхового стажу, зменшення пенсійного віку та страхового стажу як умов призначення пенсії за віком», реєстр. №3241-1 від 08.04.2020р., і повідомив профільний Комітет ВРУ,  що зауважень та пропозицій до нього немає.

    СПО об’єднань профспілок розглянув проект постанови Уряду «Про реалізацію  експериментального  проекту щодо реалізації прав громадян  на соціальний захист  від безробіття» і в цілому підтримав його.

Разом з тим, запропонувавши для громадян, що претендують на соціальний захист від безробіття, передбачити поряд із можливістю подання  документів  і заяв  у формі скан-копій  електронною поштою, також можливість  направлення  на відповідні  офіційні контактні номери Державної служби  зайнятості  фото-копій, зокрема, зроблених за допомогою мобільних додатків смартфону або планшету шляхом використання месенджерів.

Пропозиція обумовлена тим, що значна кількість  громадян  позбавлена  технічної можливості зробити скан-копію, у той час як смартфонами наразі володіє більшість працездатного населення.

А також розглянув проект постанови Уряду «Про затвердження розміру, порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2» без зауважень. Відповідні листи надіслані Мінекономіки.

    СПО об’єднань профспілок розглянув ще низку проектів постанов Уряду: «Про внесення змін до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. №1101 щодо невикористаних суб’єктами господарювання залишків коштів за надані житлові субсидії та пільги», повторно «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги», «Деякі  питання соціальної підтримки сімей з дітьми», «Про внесення зміни до пункту 2 постанови КМУ від 28 березня 2014 р. №76 щодо умов призначення доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника  непрацездатним членам сім’ї осіб, смерть яких пов’язана з участю в Революції гідності» та погодив їх. Про що поінформував Міністерство соціальної політики України.

    А також проект урядової постанови «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок  санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2020 році» при цьому попросивши КМУ звернути увагу на необхідність враховувати прогнозні показники санаторно-курортних закладів, що входять до системи ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», щоб забезпечити надання якісних послуг і беззбиткову їхню діяльність.

    Про це СПО повідомив і Міністерству у справах ветеранів України при погодженні проекту наказу «Про встановлення граничної вартості санаторно-курортної путівки (ліжко-дня) у 2020 році». СПО також погодив проект наказу цього міністерства «Про затвердження Умов оплати праці працівників  установ та організацій, що належать до сфери управління  міністерства у справах ветеранів України».

    На погодження СПО об’єднань профспілок надійшов проект наказу  Мінекономрозвитку «Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю». За результатами розгляду прийнято рішення в цілому погодити проект. Водночас СПО звернув увагу розробника на те, що до Закону України «Про  зайнятість населення» термінового мають бути внесені зміни, які б усували дискримінацію  працівників  та уніфікували підходи з надання допомоги  по частковому безробіттю не залежно від розміру та виду діяльності підприємств, на яких працюють українці. Про що поінформував Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля і Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка.

    СПО об’єднань профспілок розглянув проект розпорядження КМУ «Про внесення змін до методичних рекомендацій щодо формування та розміщення регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів» і  повідомив  Міністерство освіти і науки України про відсутність пропозицій  та зауважень до нього.

·     Щодо проекту розпорядження КМУ «Про затвердження Плану заходів з виконання Концепції державної політики у сфері сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу в Україні на період до 2030 року», надісланого листом Мінекономіки, СПО об’єднань профспілок розглянув його та надіслав свої пропозиції для доповнення Плану заходів.

     Відбулося засідання Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в режимі відеоконференції, в якому взяв участь Перший заступник СПО Олександр Шубін.

Важливі питання для профспілок питання, - це Рекомендації комітетських слухань «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/публічного діалогу» і Звіт робочої групи щодо опрацювання законопроекту «Про працю».

О. Шубін виступив з обох питань. По першому – Комітет проголосував за підтримку Рекомендацій з урахуванням всіх зауважень, викладених у листі ФПУ і створити робочу групу по законопроектах 2681 та 2682 не після прийняття проектів за основу, а зразу, до їх винесення на розгляд сесійної зали, а також виключити з проекту питання правового статусу майна профспілок. І по другому питанню – продовжити діяльність Робочої групи, визначивши термін звіту про її роботу – через 2 місяці після скасування карантину.                                   

 

2. Діяльність всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань

 

·     Профспілка працівників житлово-комунального господарства України звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням прискорити розробку та прийняття документу про доплати працівникам електротранспорту, житлово-комунального господарства, інших категорій, які забезпечують життєдіяльність населення.

·     Всеукраїнська профспілка працівників підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг завернулась до Прем’єр-Міністра України Дениса Шмигаля, Міністра соціальної політики Марини Лабезної, народних депутатів України щодо вирішення проблем, які склалися в підприємствах малого та середнього бізнесу сфери торгівлі та ресторанного господарства через події, пов’язані з епідеміологічною ситуацією в країні.
У цій ситуації особливу стурбованість викликає доля підприємств, організуючих харчування в навчальних закладах.

·                        Президія ЦК Атомпрофспілки постановила надати безповоротну фінансову допомогу профспілковим організаціям медичних закладів, в яких працюють члени Атомпрофспілки. Кошти – 1050000 (мільйонп'ятдесят тисяч) гривень - будуть виділені з Резервного фонду Атомпрофспілки.

Резервний фонд Атомпрофспілки, який ще має назву «Фонд солідарності», було створено у перші роки існування Атомпрофспілки для екстремальних випадків, і поштовхом до створення стала необхідність проведення перших акцій протесту, організація їх профспілковими комітетами і ЦК профспілки в атомних містечках та під стінами Кабінету Міністрів для вирішення трудових конфліктів.

Сьогоднішнє рішення Голова Атомпрофспілки Валерій Матов пояснив: «Для профспілки людський фактор, працівник є і завжди будуть пріоритетом».

Головам об'єднаних організацій Атомпрофспілки та головам первинних профспілкових організацій доручено забезпечити прозорість під час придбання необхідних медичних засобів захисту, обладнання, препаратів тощо та проконтролювати і прозвітувати перед Президією ЦК Атомпрофспілки про витрачені кошти. 

·                        Сила профспілок у солідарності. Підтвердження цьому є реальне наповнення Фонду солідарності ФПО, через який в ці тривожні дні боротьби із коронавірусом здійснюється збір коштів від членських організацій та всіх охочих профспілчан на потреби медичних закладів області, які рятують життя уражених інфекцією COVID-19.

·                        Миколаївська обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я , згідно рішення Президії обласної профорганізації за свій рахунок придбала 10000 засобів індивідуального захисту – медичних масок .  Фінансову  допомогу у придбанні масок також надала  обласна рада профспілок (1000 масок), обласні організації Профспілки працівників культури та Всеукраїнської профспілки працівників торгівлі (120 масок), а також первинні профорганізації  ДП «Укрхімтрансаміак» та Миколаївського  морського  торгівельного порту (разом 450).  

Рівненська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України, здійснила свій внесок у Фонд. Окрім того перераховано з бюджету Ради обласної організації на нагальні потреби Рівненської міської та Сарненської районної лікарень по 18500 грн.

Організаційні ланки РООП також долучаються до цієї, такої необхідної доброчинної акції. Сарненська та Здолбунівська райорганізації Профспілки перерахували на свої лікарні відповідно 50 та 10 тис. грн. Рокитнівська районна організація Профспілки освітян закупила для райлікарні медичного обладнання на суму 96 тис. грн. для діагностики та лікування уражених інфекцією. Від Дубровицьких освітян для районної лікарні надійшло 18 тис грн.. На свої районні лікарні перераховують кошти Демидівська, Дубенська районні, Дубенська міська та інші організації. Освітянами продовжується збір коштів для Костопільської районної лікарні.

·     Президія Федерації профспілок Вінницької області оголосила збір коштів для надання допомоги медичним працівникам закладів охорони здоров’я області, які працюють в небезпечних умовах пандемії коронавірусної інфекції, на придбання засобів індивідуального та колективного захисту.

За короткий період членські організації зуміли мобілізувати понад 100 тисяч гривень із профспілкових внесків на підтримку медиків області. За них уже закуплено і передано трудовим колективам лікувальних закладів області засоби індивідуального і колективного захисту медперсоналу.

17 квітня колективу Вінницької станції екстерної медичної допомоги представники ФПО безоплатно передали 55 комплектів захисних костюмів багаторазового використання.

Благодійна допомога медичним працівникам області продовжуватиметься до ліквідації пандемії коронавірусної інфекції .

·                        З нагоди наближення Пасхальних та Травневих свят та на виконання рішення постанови Президії «Про підтримку непрацюючих ветеранів профспілкового руху в період дії карантину в Україні», Первинна профспілкова організація Київської міськпрофради 16 квітня 2020 року провела ФЛЕШМОБ – «ПІДТРИМАЙ  ВЕТЕРАНА ПРАЦІ».

Працівники Київської міськпрофради придбали продуктові набори, предмети першої необхідності та вручили їх непрацюючим ветеранам праці апарату Київської міської ради профспілок які сьогодні, як ніколи, в такий складний час потребують нашої спільної підтримки.

·     Закарпатська обласна організація профспілки працівників державних установ (голова Діана Гондорчин) організувала свою роботу у новому форматі. Зокрема, чергове засідання президії обкому профспілки, на якому розглянуто заходи у зв'язку з введенням надзвичайної ситуації на території України через пандемію COVID - 19, проведено у формі опитувального голосування з попереднім обговоренням проектів постанов з цього та ряду інших питань.

·     Профспілкові активісти міст Ужгорода  і Мукачева, Тячівського, Мукачівського, Рахівського, Хустського, ряду інших районів приймали безпосередню участь у здійсненні спільно з адміністраціями профілактичних заходів безпеки, й зокрема, проведенні інструктажів, роз'яснень прав працюючих в умовах карантину, закупівлі засобів захисту тощо. Кошти на ці цілі виділялися як адміністраціями, так і профспілковими організаціями.

·     Голова Херсонської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України  Людмила Кучерява звернулась до керівників організаційних ланок Профспілки із закликомздійснити контроль за дотриманням трудового законодавства відносно членів Профспілки та не допустити порушення законів відносно працюючих пенсіонерів.

 

        3. Перелік заходів ФПУ

 

·     Вже три оздоровниці ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» - «Санаторій імені Пирогова» в Одесі, «Жовтень» та «Україна» в Київській області, прийняли біля трьох сотень українців, які повернулись з-за кордону, на обсервацію.
А на наступному тижні ще три санаторії включяться в програму і почнуть працювати як обсерватори.

        Згідно зі ст. 49 Статуту ФПУ, п. 3.6 Положення про надання фінансової допомоги членським організаціям ФПУ та у відповідь на звернення Об'єднання профспілок, організацій профспілок у м.Києві «Київська міська Рада профспілок» Федерацією профспілок Українивиділено безповоротну фінансову допомогуу розмірі 10 000 грн. первинній профспілковій організації Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва.

Кошти виділено з метою забезпечення виконання медичними працівниками Центру протиепідимічних заходів у боротьбі з коронавірусом для закупівлі засобів індивідуального захисту.

Відповідне розпорядження підписано Головою ФПУ Григорієм Осовим 15 квітня ц.р.

    Організаційний  комітет з підготовки та проведення у 2020 році Дня охорони  праці в Україні під девізом „ Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя ” на своєму засіданні прийняв Звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, профспілок, роботодавців, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ, організацій.

·     Доопрацьовано аналітику щодо оцінки рівня оплати праці для розрахунку показників дохідної частини бюджету ФПУ на 2020 рік .

·     Підготовлено на сайт матеріал «Народні депутати підтримали вимоги профспілок щодо створення інституту гарантування заробітної  плати у випадку неплатоспроможності роботодавця»

·     У межах компетенції готуються аргументи на користь створення Глобального фонду соціального захисту та міжнародної підтримки працівників глобальних ланцюгів поставок.

·     Доопрацьовано Інформаційно-аналітичну записку щодо встановлення обґрунтованого рівня оплати праці народних депутатів, посадовців вищого рівня, керівників та членів наглядових рад суб’єктів господарювання державної та комунальної форми власності з урахуванням пропозицій керівництва ФПУ - надіслано членам СПО.

·     Підготовлено аналітичну записку «Про стан реалізації державної політики ціноутворення на ринку соціально-значущих товарів, лікарських засобів та виробів медичного призначення. Можливі шляхи удосконалення політики в умовах пандемії, спричиненої коронавірусною інфекцією».

·     Підготовлено аналітичну записку «Про стан реалізації державної політики ціноутворення у сфері комунальних, транспортних послуг і послуг поштового зв'язку, а також на ринку енергетичних ресурсів. Можливі шляхи удосконалення політики в умовах пандемії, спричиненої коронавірусною інфекцією».

·     Опрацьовано та підготовлено експертний висновок до проекту наказу Міністерства у справах ветеранів України «Про затвердження Умов оплати праці працівників установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства у справах ветеранів України» .

·     Актуалізовано інформацію щодо законодавчих змін, які були ухвалені ВРУ як відповідь на загрози коронавірусу (та/або ухвалені на період карантину), а також ті, що мають сприяти подоланню супутніх соціально-економічних проблем та зроблено оцінку щодо їх впливу на права членів профспілок/профспілки. 

·     Опрацьовано та підготовлено експертний висновок до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення контролю за додержанням вимог Закону України «Про соціальні послуги» 

·     Опрацьовано та підготовлено аналіз прийнятого ВРУ 13.04.2020 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» .

·     Опрацьовано та підготовлено пропозиції до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Плану заходів з виконання Концепції реалізації державної політики у сфері сприяння розвитку соціально відповідального бізнесу в Україні на період до 2030 року».

·     Опрацьовано та підготовлено експертний висновок до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми».

·     Опрацьовано та підготовлено експертний висновок до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги.

·     Опрацьовуються пропозиції щодо допомоги з різних аспектів впливу кризи Covid-19", розроблені Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи задля зменшення соціальних та економічних наслідків пандемії.

·     Опрацьовуються матеріали четвертого засідання Наглядової ради Проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» .

·     Підготовлено матеріали на сайт ФПУ про отримання кредитів за програмою «Доступні кредити «5-7-9»

·     Підготовлено інформацію на сайт ФПУ щодо фактичного розміру прожиткового мінімуму у цінах березня 2020 року у розрахунку на місяць на одну особу.

  • Підготовлено проект постанови Президії ФПУ «Про дії ФПУ та її членських організацій щодо збереження робочих місць і трудових гарантій працівників в умовах кризи ринку праці, спричиненої світовою пандемією».

  • Опрацьовано матеріали на засідання КМУ в частині погодження проекту постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктів мікропідприємництва та малого підприємництва».

  • Опрацьовано проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. № 1101 щодо невикористаних суб’єктами господарювання залишків коштів за надані житлові субсидії та пільги».

 

  • Опрацьовано проект постанови Кабінету Міністрів України „Про реалізацію експериментального проєкту щодо реалізації прав громадян на соціальний захист від безробіття”.

  • Опрацьовано проєкт постанови Уряду «Про внесення змін до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня».

·                       Опрацьовано проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26.05.2004 № 687» та підготовлені пропозиції.

·                       Підготовлено лист членам СПО об’єднань профспілок  щодо визначення кандидатур для участі в дистанційному опрацюванні розроблених Держпраці проєктів Положення про функціонування системи державного управління безпекою і гігієною праці і забезпечення контролю її  реалізації та Типового положення про систему управління безпекою і гігієною праці.

·     Опрацьовано проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо питань електронної системи охорони здоров’я», винесеного 15.04.2020р. на розгляд Кабінету Міністрів України.

·     Опрацьовано та надіслано Мінекономіки висновки до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження розміру, порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

·     Підготовлено пропозиції до проекту наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства «Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю».

·     Розглянуто проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2014 р. №76 щодо умов призначення доплати до пенсії у зв’язку з втратою годувальника непрацездатним членам сім’ї осіб, смерть яких пов’язана з участю в Революції гідності».

·     Опрацьовано та підготовлено пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати».

·     Проведено правову експертизу проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд».

·     Підготовлено роз’яснення щодо алгоритму дій роботодавців під час надзвичайної ситуації, пов’язаної з карантинними заходами, щодо окремих категорій працівників та із забезпечення функцій охорони підприємств, установ та організацій.

·     Проведено правову експертизу Наказу Мінсоцполітики «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів щодо реєстрації місця проживання бездомних осіб».

  • Опрацьовано проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до методичних рекомендацій щодо формування та розміщення регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів».

·     Підготовка до проведення опитувального голосування серед членів Президії ФПУ щодо прийняття проекту постанови Президії ФПУ "Про проєкт постанови Ради ФПУ "Про затвердження звіту ФПУ про виконання бюджету ФПУ на 2019 рік."

·     Опрацьовується структура глав Розділу 7 «Безпека праці та охорона здоров’я працівників» проєкту Трудового кодексу та статей цього розділу із належним обгрунтуванням.

·     Опрацьовано документи, які надходять до  ініціативної групи з підготовки та проведення Установчих зборів для обрання членів громадської ради при Державній  службі України з питань праці.

  • Надіслано листа членським організаціям ФПУ "Про проєкт Рекомендацій «Сучасний стан українських профспілок. Потреба у перезавантаженні соціального/ публічного діалогу»".

·     Консультація Профспілки працівників охорони здоров’я України щодо орієнтовного Положення про первинну профспілкову організацію (2000 рік) та доцільності його осучаснення.

·     Надано консультації Всеукраїнській профспілці працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг і Профспілці машинобудівників та приладобудівників України щодо надання допомоги по частковому безробіттю.

·     Проведення консультації профспілковій організації «Шебелинкагазвидобування» щодо рекомендацій з літнього дитячого оздоровлення 2020.

·     Надання інформації та відповідних роз’яснень з питань пенсійного забезпечення і соціального страхування членам профспілок та працівникам членських організацій ФПУ.

·     Розглянуто звернення і надано інформаційно-методологічну допомогу профспілковій організації  з питань забезпечення захисту прав працівників ВАТ «Калина» на безпечні умови праці, забезпечення засобами індивідуального захисту, виконання заходів із запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби.

·     Проведено консультації з профільним департаментом Міністерства соціальної політики України, підготовлено лист на членські організації щодо особливостей затримки підготовки до оздоровчого сезону у зв’язку з карантином.

  • Надано у телефонному режимі консультації Запорізькій обласній раді профспілок щодо порядку надання допомоги по частковому безробіттю.

 

  • Консультація щодо оформлення відпустки без збереження заробітної плати для інформування розміщена на Офіційному веб-порталі ФПУ.

·     Йде збір даних для створення бази експертів та науковців, які займаються вивченням питань трудового права, профспілкового руху та соціального діалогу

·     Узагальнюються пропозиції членів СПО до проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення розмірів академічної та соціальної стипендій».

·     Взаємодія зі спеціалістами Мінекономіки та СПО роботодавців щодо опрацювання в робочому порядку інформації по виконанню Генеральної угоди на 2019-2021 роки станом на 01.01.2020.

  • Підготовка супровідного листа про прийняття постанови Президії ФПУ шляхом опитувального голосування "Про проєкт постанови Ради ФПУ "Про затвердження звіту ФПУ про виконання бюджету ФПУ на 2019 рік."

·     Розпочато підготовку інформації щодо стану виконання Рішень Ради ФПУ за період від VII З’їзду ФПУ .

·     Підготовлено розділ 2 до бібліотечки «Страйк-ультиматум профспілок. Досвід зарубіжних країн»

  • Проводиться робота по підготовці бібліотечки щодо основних змін у правописі та оформленні документів, листів.

  • Підготовлено та направлено Прес-центру ФПУ матеріали щодо можливостей навчально-методичних центрів профспілок з організації навчання, загальну інформацію та постанову Президії ФПУ щодо підсумків навчання, а також презентації з питань профспілкового навчання. Матеріали будуть розміщенні на сайті ФПУ в рубриці «Профспілкове навчання».

  • Направлено лист ректору АПСВТ щодо підготовки матеріалів про можливості Академії в організації навчання для профспілкових активістів.

  • Проводиться робота по формуванню бази контактів (електронні адреси, телефони) обласних організацій профспілок та первинних профспілкових організацій для оперативного поширення інформації.

  • Продовжена робота з підготовки опитування щодо ефективності роботи профспілок у сучасних умовах

  • Підготовка ел. запиту до Міністерства соціальної політики України щодо порядку надання допомоги за соціальним проектом «Допомога поруч» за зверненням на телефон «профспілкової гарячої лінії» з м. Вінниця.

  • Підготовка матеріалів до дистанційного розгляду постійною комісією Ради ФПУ з майнових питань.

  • Проведено Зведений аналіз фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання майнового комплексу ФПУ за 2019 рік.

  • Корегування панових показників відрахувань на статутну діяльність ФПУ на 2020 рік підприємствами майнового комплексу ФПУ для формування реалістичних показників надходжень ФПУ у 2020 році.

  • Підготовлено інформацію про стан заборгованості з заробітної плати працівникам підприємств ФПУ станом 15.04.2020

  • Опрацьовано матеріали засідання Наглядової ради ПрАТ «Укрпрофоздоровниця».

  • Опрацьовується звернення Профспілкової організації управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області.

    У період з 13 по 17 квітня 2020 року правовими інспекторами праці, які працюють в департаменті правового захисту апарату ФПУ, за телефонами «профспілкової гарячої лінії» надано 24 консультації членам профспілок, профспілковим організаціям та громадянам.

Дзвінки надходили з Житомирської, Київської, Тернопільської, Львівської, Дніпропетровської областей, з Дрогобича, Києва, Борисполя, Вінниці, Сум, Малина, Чорткова, Тернополя, Полтави, Кам’янського, селища Чижівка Новоград - Волинського району.

За консультаціями серед інших зверталися представники виборних органів та члени Профспілки працівників охорони здоров’я.

·          Прес-центром на Офіційному веб-порталі ФПУ підготовлено і розміщено 103 інформаційних повідомлення у т.ч. членських організацій – 23   Запроваджено нову рубрику «ПРОФСПІЛКА ДОПОМОГЛА».

·     Створено банери «ПОРТАЛ ПРОФСПІЛКОВОГО НАВЧАННЯ ФПУ» і банер "До ДНЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ 28 КВІТНЯ " та розпочато його системне наповнення матеріалами.

·     10-17 квітня  на сторінці  ФПУ у Фейсбуці розміщено 175 матеріалів, з них 47 відео, 16 прямі ефіри, 46 актуальних коментарі.

·     127 матеріалів стосувалися профспілкової теми, 38- боротьба з пандемією, рекомендації, поради, корисна інформація. 

·     По днях:  11.04 - 21 , 12.04 - 16,  13.04 - 31,  14.04 - 26,  15.04 - 26,  16.04 - 26,  17.04 – 29. ККількість тих, хто підписався на сторінку збільшилась на 23 особи та організації. Зараз їх вже 5005, що у 2,5 рази більше,  ніж у жовтні 2019 року, коли ми почали реформування сторінки ФПУ у  Фейсбуці. Також збільшилась на 67 осіб та організацій кількість тих, кому подобається сторінка. Зараз їх вже 4168. Це в 1,5 рази більш, ніж у жовтні 2019 року.

·     Запроваджені нові рубрики - "Право на працю, право на життя", "Продовження теми. Як виходити з карантину", "Наші консультації", "Наживо", "Що буде з економікою та працівниками?". "Ви про це запитували", "Думка експерта"  та інші.  

·     Широко використовуються повідомлення всеукраїнських галузевих профспілок та територіальних профоб’єднань.

·          На постійній основі щоденно проводиться розсилка Моніторингу Інтернет-видань (5-випусків - 137 повідомлень).

·          Для щоденного інформування ЗМІ, членських організацій використовується система «Профтелеграф». Випусків – 6.

·          Вийшов черговий випуск газети «Профспілкові вісті».

·          Підготовлено Огляди щоденної роботи і Дайджест діяльності ФПУ та поширено на Офіційному-веб-порталі,  ФПУ, надіслано членам Ради ФПУ, членським організаціям, профспілковим суб’єктам господарювання тощо.

    Проводиться технічна підготовка до відеоконференції апаратної наради 22 квітня. Зроблено розсилку покрокової інструкції для керівників структурних підрозділів ФПУ.

    Проведено заміну програмного обладнання поштового серверу ФПУ.

     Виконано роботи по технологічному запровадження банерів на Офіційному веб-порталі ФПУ, переналадки меню на сайті СПО.

·     Продовжується робота над перекладами з англійської мови офіційних та методичних матеріалів, які на досвіді європейських країн показують як розвивається пандемія, і що потрібно робити, щоб захистити працівників на їх робочих місцях. Якою є роль профспілкових організацій в процесі організації безпечного виробничого процесу та належних санітарно-епідеміологічних умов на виробництвах і в організаціях

·     Опрацювання листа Профспілки працівників освіти і науки України щодо направлення Подання МОП стосовно скасування дискримінаційних норм Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

·     Взяли участь в опитуванні, надавши відповіді на 18 запитань для більш безпечного майбутнього. Відповіді на  запитання за лінком:https://de.surveymonkey.com/r/JDMHWZ6. Питання розроблені безпековою ініціативою Cooperative Security Initiative, CSI, що започаткована в червні 2019 року та координується двома аналітичними центрами: Регіональним бюро з питань співробітництва та миру в Європі Фонду імені Фрідріха Еберта (Відень) та GLOBSEC (Братислава).

·     Опрацювання листа Профспілки освіти і науки України «Про порушення Конвенції МОП № 111 про дискримінацію в галузі праці та занять».

·     Опрацювання інформації «Про періодичні доповіді держав-членів МОП у 2020 році»

·     Узагальнення та опрацювання Оцінки виконання положень Спільних декларацій ПГС, що стосуються соціально-трудової сфери.

·     Збір інформації, узагальнення, опрацювання та переклад на англійську відповідей на анкету МКП «Робочі місця – відновлення – відбудова»: збір аргументів на користь створення Глобального фонду соціального захисту та міжнародної підтримки працівників глобальних ланцюгів поставок.

·     Підготовка інформації щодо графіку звітності України щодо дотримання конвенцій МОП у 2020 році.

·     Переклад на українську попередніх зауважень Комітету експертів з конвенції №81.

Прес-центр ФПУ